fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoParlament ćuti o formiranju odbora koji bi se bavio stranim uplitanjima

Parlament ćuti o formiranju odbora koji bi se bavio stranim uplitanjima


Podgorica, (MINA) – Crnogorski parlament nije uradio ništa u vezi sa formiranjem posebnog odbora koji bi se bavio stranim uplitanjima u demokratske procese, iako je tu inicijativu Centra za demokratsku tranziciju (CDT) podržalo više političkih partija, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević, rekla je da su još u martu Skupštini uputili inicijativu za formiranje odbora koji bi radio po uzoru na Posebni odbor za strano miješanje u sve demokratske procese u Evropskoj uniji (INGE).

Kovačević je kazala da su tada formiranje posebnog radnog tijela javno podržali iz Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke.

“Iako je više političkih partija, iz vladajuće većine i opozicije, javno podržalo inicijativu CDT-a da se u Skupštini oformi poseban odbor koji bi se bavio stranim uplitanjima u demokratske procese, bez obzira od koga oni dolazili, parlament nije preduzeo nikakve aktivnosti u formiranju ovog radnog tijela”, navela je Kovačević u izjavi dostavljenoj medijima.

Ona je rekla da je od marta, kada je inicijativa upućena predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, itekako bilo vidljivo uplitanje trećih strana u dešavanja u Crnoj Gori, što kroz kampanje tabloida, događaje, što kroz direktan ali i posredan politički i ekonomski uticaj.

Kovačević smatra da je zbog toga potreba za formiranjem tog odbora još veća nego prije sedam mjeseci, kada je CDT uputio inicijativu.

Ona je ocijenila da ignorisanje inicijative CDT-a, iako su je podržali i djelovi vlasti i opozicije, znači da se crnogorske institucije ne žele ozbiljno baviti pitanjem izgradnje otpornosti demokratskih procesa.

“Zato još jednom apelujemo na one koji su podržali naš predlog da, bez odlaganja, omoguće da on i zvanično uđe u skupštinsku proceduru”, navela je Kovačević.

Ona je kazala da su predstavnici CDT-a na sjednici INGE, u razgovoru sa evropskim parlamentarcima, prenijeli poruku o neprihvatljivom stanju u Crnoj Gori i važnosti institucionalnog bavljenja stranim uplitanjem, kao i očekivanja da će crnogorski parlament konačno početi da se aktivnije bavi tom temom.

“INGE ima ovlašćenja da radi na procjeni nivoa stranih prijetnji i miješanja u nacionalne i evropske izbori širom EU, da prati kampanje dezinformacija, sajber napade, direktnu i indirektnu finansijsku podršku i ekonomske prinude političkih aktera i subverzija civilnog društva”, podsjetila je Kovačević.

On je rekla da je, nakon analize problema, zadatak odbora da identifikuje rješenja i predloži alate koji će se suprotstaviti tim pokušajima sabotaže demokratskih procesa.

“Zbog svega ovoga, ne vidimo razlog zbog kojeg bi Skupštini bilo problematično da formira odbor po uzoru na ključni izvor demokratije u Evropi – Evropski parlament”, zaključila je Kovačević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije