fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoNova oprema će značajno unaprijediti zdravstvene usluge

Nova oprema će značajno unaprijediti zdravstvene usluge

Podgorica, (MINA) – Nabavkom novog skenera i opreme za angio salu u Kliničkom centru (KCCG), zdravstvena zaštita građana biće značajno poboljšana i smanjiće se liste čekanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o obezbjeđivanju novca za tu namjenu.

“Vlada je obezbijedila 1,2 miliona EUR za nabavku novog 128-slajsnog skenera i nove Angio sale za KCCG. Poslednji put skener je u KCCG nabavljen unazad 12 godina“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da se takvi aparati više ne proizvode i da je skoro nemoguće adekvatno ih održavati.

Borovinić Bojović je naglasila da se svakog dana u KCCG u dvije angio sale pregleda i operiše oko 25 ljudi, a mjesečno se zbrine njih 750.

Kako je kazala, nova angio sala će obezbijediti kraće vrijeme čekanja, kako za hitne intervencije, tako i za elektivni program, pacijenti će brže dolaziti na red za koronarografiju, ugradnju pejsmejkera i svega ostalog što je prijeko potrebno.

“Sa druge strane, KCCG ima tri skenera koji rade 24 sata dnevno 365 dana u godini“, navela je Borovinić Bojović.

Kako je dodala, za jedan dan u KCCG se uradi oko 100 snimanja, odnosno oko tri hiljade mjesečno.

„To su tumori, prelomi, oboljenja pluća, kao i hitna snimanja i udesi. Nijedna bolest, pa ni korona, ne može se pratiti na adekvatan način bez skenera. Skener je zlatni standard u dijagnostici“, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da će se nabavkom novog savremenog CT aparata skratiti liste čekanja, skeniranje će trajati kraće, a samim tim i izlaganje zračenju će biti kratkotrajnije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije