fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoNa popisu ostaju pitanja o naciji, vjeri i jeziku

Na popisu ostaju pitanja o naciji, vjeri i jeziku

Podgorica, (MINA) – Prijedlog grupe nevladinih organizacija da se na popisu stanovništva izostave pitanja o etničkoj pripadnosti, vjerosipovjesti i maternjem jeziku je odbijen, navodi se u Izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi.

Raspravu povodom Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini je organizovalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Prijedlog agencije DAMAR, Centra za demokratsku tranziciju, StarsUP-a, Centra za demokratiju i ljudska prava, Juventasa i Centra za Monitoring i istraživanje se odbija jer bi, kako se navodi u obrazloženju, “izostavljanje tih pitanja dovelo do neusklađenosti sa drugim zakonima”.

“To bi bilo suprotno sa Pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa”, navodi se u obrazloženju objavljenom na sajtu Vlade.

U dokumentu se navodi da je prihvaćen prijedlog da se u upitnik uvrsti set pitanja u vezi sa osobama sa invaliditetom (OSI), na osnovu metodologije i upitnika Vašingtonske grupe za statistiku OSI.

“To je zakonska norma koju dalje treba urediti metodološkim uputstvom, kao podzakonskim aktom, uz dodatne konsultacije sa nadležnim institucijama”, dodaje se u obrazloženju.

Kako se kaže u dokumentu, prihvata se prijedlog da se, iz naziva Nacrta Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, izbrišu riječi „u 2021. godini“.

Odbija se prijedlog da ovlašćeni predstavnici međunarodnih organizacija i domaćih nevladinih organizacija, registrovanih za praćenje ostvarivanja političkih sloboda i prava, mogu pratiti tok popisa i rad organa za sprovođenje popisa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...