fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoCrna Gora ne smije postati mjesto za skrivanje imovine ruskih oligarha

Crna Gora ne smije postati mjesto za skrivanje imovine ruskih oligarha

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ne smije postati mjesto za skrivanje imovine ruskih oligarha koji su pod udarom, ili im tek prijete međunarodne sankcije, poručili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te nevladine organizacije su pozvali Vladu i resorna ministarstva da bez odlaganja javnost upoznaju sa konkretnim mjerama koje će preduzeti kako bi došlo do toga.

“Vlada je prethodne sedmice najavila da će se pridružiti sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu, ali još nema bilo kakvih detaljnih informacija o konkretnim koracima koji će biti preduzeti kada je u pitanju imovina ruskih oligarha”, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli iz MANS-a, to je posebno važno kada se ima u vidu da se Crna Gora i dalje u međunarodnim krugovima prepoznaje kao sigurna luka za skrivanje kapitala i imovine koji mogu biti predmet sudskih postupaka ili međunarodnih sankcija.

“O tome svjedoči i namjera ruskog oligarha i suvlasnika moćne ruske naftne kompanije LUKOIL, Vagita Alekperova, da svoju skupocjenu jahtu prebaci iz Španije u Crnu Goru, o čemu je prije nekoliko dana pisao i britanski Guardian”, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da je za danas planirano da u Bokokotorski zaliv uplovi njegova 70 metara dugačka luksuzna jahta pod nazivom „Galactica Super Nova“, koja je 26. februara isplovila iz luke u Barseloni i uputila se ka Titvu kao krajnjoj destinaciji.

“Vrijednost ove jahte je procijenjena na oko 75 miliona EUR i posjeduje sopstveni bazen, heliopad, smještaj za 12 osoba u šest luksuzno opremljenih kabina, a opslužuje je čak 16 članova posade”, dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da je Alekperov predsjednik kompanije LUKOIL, a njegovo ukupno bogatstvo FORBES procjenjuje na blizu 20 milijardi USD.

“Kompanija LUKOIL, u kojoj Alekperov posjeduje 20 odsto akcija, već se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država”, naveli su iz MANS-a.

Oni su istakli da Guardian navodi da se ruski oligarsi, poput Alekperova i Romana Abramoviča i drugih, mogu naći pod udarom sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu, i da one mogu obuhvatiti i njihovu imovinu na teritoriji EU.

“Sa druge strane, Crna Gora je godinama bila prostor za sigurno i nekažnjeno skrivanje i plasiranje sumnjivog novca ruskih oligarha i „pobjednika“ ruske privatizacije, čemu smo svjedočili u protekle tri decenije vladavine prethodnog režima”, kaže se u saopštenju.

Tada je, kako su kazali iz MANS-a, posebno crnogorska obala bila pretvorena u perionicu prljavog kapitala stečenog kriminalom, uz prećutne garancije tadašnje vlasti da se porijeklo tog novca neće dovoditi u pitanje.

Iz MANS-a su istakli da je, imajući u vidu da posljednji događaji upućuju na zaključak da je Crna Gora i dalje prihvatljivo sklonište za ruske oligarhe i njihovu imovinu u bjekstvu od međunarodnih sankcija, veoma važno da Vlada stvori sve pravne preduslove koji bi institucijama omogućili da pravovremeno i efikasno djeluju.

“I konkretizuju svoju posvećenost politikama EU kada je u pitanju situacija u Ukrajini”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije