fbpx
NaslovnicaCrna GoraDogovoreni principi daljeg funkcionisanja Savjeta za odbranu i bezbjednost

Dogovoreni principi daljeg funkcionisanja Savjeta za odbranu i bezbjednost

Podgorica, (MINA) – Članovi Savjeta za odbranu i bezbjednost razmatraće i donositi odluke na sjednicama tog tijela, ali i između njih kako bi se obezbijedilo pravovremeno postavljanje oficira na funkcionalne dužnosti u komandama i jedinicama Vojske, dogovoreno je na sjednici Savjeta.

Na sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dogovoreni su principi daljeg funkcionisanja tog tijela u skladu sa Ustavom, zakonima i Poslovnikom o radu koji je usvojen u prvom kvartalu prošle godine.

„Članovi Savjeta za odbranu u daljem radu razmatraće i donositi odluke na sjednicama Savjeta, ali i između dvije sjednice kako bi se obezbijedilo pravovremeno postavljanje oficira na funkcionalne dužnosti u komandama i jedinicama Vojske Crne Gore (VCG)“, navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika.

Kako je saopšteno, na sjednici su posebno razmatrana pitanja od značaja za angažovanje VCG u međunarodnim misijama.

„Imajući u vidu da su predlozi o daljem angažovanju u misijama u Savjetu za odbranu i bezbjednost stigli prije formiranja nove Vlade, postignuta je saglasnost da se vrate Ministarstvu odbrane za dodatno usaglašavanje, a da će Savjet uskoro zakazati novu sjednicu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Savjet razmatrati i postavljenja i razrješenja oficira na ključnim pozicijama u VCG.

Na sjednici je, kako se saopšteno, predstavljen i Izvještaj o učešću pripadnika VCG u međunarodnim vježbama u prošloj godini.

„Članovi Savjeta informisani su da je VCG, s obzirom na pandemiju COVID-a 19, od planiranih 19 međunarodnih vojnih vježbi učestvovala na dvije u inostranstvu i jednoj u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

U zaključku je, kako se navodi, konstatovano da nije umanjena spremnost pripadnika VCG za izvršenje namjenskih zadataka, što potvrđuje i doprinos koje su jedinice dale kroz saradnju sa drugim institucijama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„Savjet je odobrio učešće pripadnika VCG u međunarodnim vježbama u ovoj godini“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Savjet je razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na predlog ministarke odbrane Olivere Injac donio odluke o razrješenjima oficira u VCG koji su stekli uslov za penziju.

U radu Savjeta za odbranu i bezbjednost učestvovali su članovi tog tijela, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i Injac.

Najčitanije