fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnogorski vojnici otputovali u Letoniju

Crnogorski vojnici otputovali u Letoniju


Podgorica, (MINA) – Grupa od osam crnogorskih vojnika upućena je u misiju Pojačano istureno prisustvo (eFP), u Letoniju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Navodi se da su crnogorski vojnici raspoređeni u Izviđački vod slovenačkih Oružanih snaga, i da su sa kolegama iz Slovenija otpotovali u Letoniju.

Iz Ministarstva su objasnili da multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, sa sjedištem u Adažiju, predvodi Kanada.

“U sklopu grupe, koja broji oko 1,4 hiljada vojnika, su pripadnici oružanih snaga Albanije, Češke Republike, Italije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije”, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Kako su podsjetili na Samitu u Varšavi 2016. godine, saveznici su se dogovorili o jačanju vojnog prisustva u istočnom dijelu Alijanse, u sklopu NATO politike odbrane i odvraćanja, sa četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, na rotacionoj osnovi.

Borbene grupe predvode Velika Britanija, Kanada, Njemačka i Sjedinjene Američke Države, i predstavljaju multinacionalne snage koje treba da demonstriraju snagu transatlantske veze i da jasno stave do znanja da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na cijelu Alijansu.

“Crna Gora prisustvom u Letoniji pokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, a u skladu sa Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost iz jula 2018. godine”, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Crnogorski vojnici u misiji u Letoniji rotiraće se na šest mjeseci.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...