fbpx
NaslovnicaCrna GoraBurić: Abazović pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava

Burić: Abazović pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava, a njegova posljednja izjava pokazuje da iza njegovih istupa postoje neki drugi razlozi, ocijenio je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić.

Abazović je ranije danas kazao da dio parlamentarne većine, koji nije spreman da se dese promjene u Tužilaštvu, treba da zna da na posredan način štiti kriminalne organizacije, i dodao da bezbjednosni sektor „sa ovakvom tužilačkom organizacijom ne može da riješi najveće slučajeve“.

Burić je u reagovanju naveo da je Državno tužilaštvo do sada više puta negodovalo zbog pokušaja potpredsjednika Vlade da unizi državnotužilačku organizaciju i omalovaži državne tužioce kao nosioce te značajne javne funkcije.

On je kazao da su, zbog postupaka izvršne vlasti, u obavezi da to učine još jednom, i podsjetio da je Državno tužilaštvo samostalan organ.

“Posljednja izjava potpredsjednika Vlade u kojoj, usljed neznavenosti ili loše namjere, pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava, pokazatelj je da iza njegovih istupa zapravo postoje neki drugi razlozi“, ocijenio je Burić.

On je podsjetio da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u četvrtak obavijestilo javnost da je, povodom krivične prijave poslanika M.M. formiran predmet protiv Z.L., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

Kako je naveo Burić, u toku izviđaja SDT je prikupilo određene podatke i dokumentaciju, što znači da je to tužilaštvo već zasnovalo nadležnost i preduzimalo određene radnje i mjere u konkretnom slučaju.

On je istakao da je ta činjenica bila poznata Abazoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) pa su, kako je naveo, bili obavezni da sve podatke, činjenice i informacije u vezi predmetnog događaja dostave SDT-u kao nadležnom.

“Tim prije ako imaju dokaze da su krivično djelo zloupotreba službenog položaja izvršili određeni javni funkcioneri, kako su to tvrdili na današnjoj konferenciji za medije“, istakao je Burić.

Međutim, kako je naveo, MUP je 13. oktobra podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici.

„Pa se postavlja pitanje šta je motiv da se povodom istog krivično pravnog događaja neosnovano i nezakonito utiče na formiranje i vođenje dva krivična postupka u dva državna tužilaštva“, dodao je Burić.

Prema njegovim riječima, po prijemu krivične prijave koja je podnijeta protiv službenice Uprave policije S.I. zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, postupajući tužilac u ODT-u u Podgorici započeo je izviđaj, preduzeo radnje i mjere za koje nije nadležan i dao obavezujuće naloge službenicima policije.

„Iako je bio obavezan da prijavu odmah proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu, a što je učinio tek po nalogu rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i v.d. vrhovnog državnog tužioca Crne Gore“, precizirao je Burić.

Kako je naveo, da je postupajući tužilac u ODT-u u Podgorici imao saznanja da postupa kao nenadležan tužilac, i da ima saznanja da je SDT već zasnovalo nadležnost, između ostalog, proizilazi i iz službene zabilješke koju je sam sačinio.

Osim toga, dodao je Burić, postupajući tužilac je izdao obavezujući nalog Upravi policije za lišenje slobode njihovih službenika u kojem je naveo da je saučesnik u izvršenju krivičnog djela javni funkcioner E.B., pa je i iz tih razloga predmetne spise morao odmah dostaviti nadležnom SDT-u.

„Otuda iznenađuje čuđenje predstavnika izvršne vlasti zbog preuzimanja predmeta, iako je krivično gonjenje javnih funkcionera, u isključivoj nadležnosti SDT-a“, kazao je Burić.

On je istakao da na postupajućeg tužioca ODT Podgorica niko iz Državnog tužilaštva nije vršio nikakav pritisak, „što za izvršnu vlast ne možemo da tvrdimo“.

Burić je pojasnio da je, u skladu sa pravima i obavezama propisanim Zakonom o državnom tužilaštvu, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica ukazala tom tužiocu da nenadležno postupa u predmetu, da je neosnovano lišio slobode policijske službenike i da spise mora odmah dostaviti SDT-u.

Prema riječima Burića, opravdanost ovakvog stava rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva potvrdili su i učesnici današnje konferencije za medije, a posebno potpredsjednik Vlade.

On je podsjetio na izjavu Abazovića da, što se tiče “drugih službenika Uprave policije niko nije imao sumnju da su oni imali ingerencije da to urade bez neke naredbe njihovih šefova. Medjutim, da bi se sve raskrinkalo i dovelo do onih koji su zaista to naredili, morali su da budu dio postupka”.

Ta izjava, smatra Burić, sama za sebe dovoljno govori o neosnovanosti lišenja slobode policijskih službenika u kasnim večernjim satima.

Burić je ocijenio da je krajnje je vrijeme da „pojedini predstavnici vlasti, manipulacijom činjenica i davanjem demagoških izjava kojima neosnovano i nezakonito vrše politički uticaj na rad Državnog tužilaštva, prestanu sa iznošenjem neistina o radu tog tužilaštva“.

„A sve u cilju priprema najavljenih smjena u tužilaštvu i preuzimanja vršenja tužilačke funkcije od strane politički podobnih tužilaca, čime bi se nesumnjivo trajno narušio Ustavom određeni status i nadležnost Državnog tužilaštva, kao jedinstvenog i samostalnog državnog organa“, zaključuje se u reagovanju Burića.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije