fbpx
NaslovnicaCrna GoraBratić mora objaviti sva rješenja

Bratić mora objaviti sva rješenja


Podgorica, (MINA) – Zbog interesa javnosti, a i zakonske obaveze shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama (SPI), neophodno je da sve odluke o razrješenjima i imenovanjima u obrazovnim institucijama budu proaktivno objavljene na sajtu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

To je Pobjedi rekao član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) Muhamed Đokaj.

Prema Zakonu o SPI u dijelu koji se bavi proaktivnom pristupu informacijama propisana je obaveza organa vlasti, odnosno državnog organa, da na svojoj internet stranici objavi, između ostalog, rješenja i druge pojedinačne akte koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica, te da ih mora objaviti u roku od 15 dana od dana njihovog sačinjavanja, odnosno usvajanja.

Ministarstvo kojim rukovodi Vesna Bratić poštom ovih dana distribuira na stotine rješenja o razrješenjima i imenovanjima vršioca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore.

Rješenja su datirana na 12. jul kada je isticao rok predviđen nedavno usvojenim izmjenama Zakona o opštem obrazovanju, što znači da rok za njihovo objavljivanje, shodno Zakonu o SPI, ističe u ponedjeljak 26. jula.

Zbog toga je Đokaj, u petak podnio direktoru te institucije, Ivanu Medojeviću, inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora resora Vesne Bratić.

“Interes je javnosti da zna o kakvim se odlukama radi, jer je riječ o stotinama rješenja, a prema Zakonu o SPI Ministarstvo je dužno da ih objavi

On je rekao da je u interesu javnosti je da sve odluke budu proaktivno objavljene, a i zakonska je obaveza Ministarstva da tako postupi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije