fbpx
NaslovnicaCrna GoraBošnjak: Crna Gora sljedeće izbore da dočeka u fer ambijentu

Bošnjak: Crna Gora sljedeće izbore da dočeka u fer ambijentu

Podgorica, (MINA) – Novi saziv Skupštine treba da usvoji novi set izbornih zakona, kako bi Crna Gora sljedeće izbore dočekala u zdravom ambijentu, bez ičije startne prednosti i mogućnosti za zloupotrebe, kazala je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak.

Ona je u intervjuu agenciji MINA rekla da očekuje da će novi saziv Skupštine donijeti niz zakona koji će ispraviti mnoge nepravde.

“Očekujem da će ovaj saziv Skupštine donijeti niz zakona koji će ispraviti mnoge nepravde koje smo živjeli svih ovih godina pod vladavinom Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera”, navela je Bošnjak.

Ona je kazala da očekuje da će kontrolna uloga Skupštine biti značajno pojačana.

“Insistirala sam i uspjela u tome da na Premijerskom satu zadnju riječ ima poslanik, a ne premijer, što do sad nije bio slučaj”, dodala je Bošnjak.

Kako je kazala, na sugestije njenih kolega povećali su mogući broj kontrolnih saslušanja tokom redovnih zasijedanja Skupštine, ali i uveli novi institut tematskih kontrolnih sjednica na kojima će ispitivati ministre o pojedinim temama.

Bošnjak je objasnila da će teme naizmjenično predlagati vlast i opozicija.

Ona je rekla da sve to pokazuje da Skupština opet dobija na značaju, jer je u prošlom sazivu, kako je ocijenila, uglavnom predstavljala “protočni bojler” za Vladine predloge.

“Ono što treba da bude krucijalni iskorak je da konačno usvojimo novi set izbornih zakona, kako bi konačno sljedeće izbore dočekali u zdravom ambijentu za fer i slobodne izbore, bez ičije startne prednosti i mogućnosti za zloupotrebe”, kazala je Bošnjak.

Ona je navela da će opozicija imati mnogo bolji status nego što je to ranije bio slučaj.

“Mi nećemo njih kažnjavati za izgovorenu riječ, nećemo im odbijati od plata ako donesu političku odluku da bojkotuju Skupštinu, a započeli su ga već”, kazala je Bošnjak.

Ona je rekla da su izmjenama Poslovnika uveli da u najmanje tri stalna odbora Skupštine predsjedava poslanik iz opozicije i da će se na svakoj sjednici makar jedan zakon koji predloži opozicija naći na dnevnom redu Skupštine.

“Tako da smo već pokazali da nijesmo kao oni, već da želimo da Skupština bude mjesto sučeljavanja stavova i da se ne bojimo od otvaranja polemike na razna teme i kontrolnih saslušanja”, navela je Bošnjak.

Ona je kazala da je po Poslovniku jedno potpredsjedničko mjesto u Skupštini rezervisano za manje zastupljeni pol.

“Uspjela sam da za ovu moju inicijativu dobijem i podršku kolega, što me raduje. Smatram da je ovo veliki iskorak kada je vidljivost žena u Skupštini u pitanju, a znam da ćemo to mi znati da valorizujemo na pravi način” , rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da trenutni saziv ima manje žena, nego što ih je bilo na kraju prošlog saziva i da se nada da će se to stanje popraviti.

“Već smo prije neki dan dobili još jednu novu koleginicu, što me izuzetno raduje, a takođe sam zapazila da su žene u ovom sazivu Skupštine već pokazale zavidnu aktivnost u radu plenuma i odbora što je izuzetno značajno za ovu našu žensku priču”, zaključila je Bošnjak.

Najčitanije