NaslovnicaCrna GoraBošković: Povjerenje NATO-a u Crnu Goru na najnižem nivou

Bošković: Povjerenje NATO-a u Crnu Goru na najnižem nivou

Podgorica, (MINA) – Države članice NATO-a imaju mnogo manje povjerenje u Crnu Goru nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković.

On je kazao da se čini da pojedinci iz vlasti kao jedinu obavezu shvataju prisustvovanje ministarskim sastancima NATO članica, a to je, kako je naveo, samo jedan mali segment.

“Ukoliko bi aktuelna vlast, a neće, ostala i narednu godinu, ocjene o odnosima sa NATO-om siguran sam da bi bile oštrije, poput onih koje je nedavno saopštila Evropska komisija”, rekao je Bošković u intervjuu agenciji MINA.

Na pitanje da li smatra da Crna Gora nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine uživa manje povjerenje zemalja sa kojima sarađuje u okviru NATO-a, on je odgovorio da je povjerenje, nažalost, na najnižem mogućem nivou.

Bošković je kazao da su sve države članice NATO-a spremne da razumiju aktuelni politički kontekst i situaciju da je došlo do promjene vlasti, zbog čega se i javno uzdržavaju da na negativan način bilo šta komentarišu.

“Tokom ove godine imali smo i nekoliko iznenadnih kontrola od naših partnera, upravo zbog propusta koji su se dešavali u bezbjednosnom sektoru”, rekao je Bošković.

On smatra da nema nimalo proaktivnog pristupa, niti inicijativa od Ministarstva odbrane prema NATO programima i platformama za saradnju.
“Sve je svedeno na minimum, a to dokazuje i odustvo svake vizije za razvoj tih odnosa”, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, bezbjednosni sektor je tokom jednogodišnjeg mandata ostao dosljedan jedino nepoštovanju propisa i urušavanju teško stečenog međunarodnog ugleda.

Bošković je dodao da su se u parlamentu od poslanika vladajuće grupacije mogle čuti vrlo oštre i neprijatne riječi na račun NATO saveza, a da pritom niko od prisutnih predstavnika Vlade nije ustao i reagovao.

On je kazao da partneri Crne Gore to sve vide i čuju.

“Nije logično da Crna Gora, kao država članica NATO-a, ima na vlasti političku većinu zahvaljujući podršci struktura koje svoje jedine integracije vežu za Istok i koje su se protivile i protive evroatlantskoj integraciji Crne Gore”, rekao je Bošković.

Kako je naveo, optimizam daje što će vrlo brzo sve to biti gotovo na sreću i dobobit Crne Gore.
“Stvari će početi da se vraćaju u balans, ali mislim da će biti potrebno izvjesno vrijeme da vratimo povjerenje”, kazao je Bošković.

On je ocijenio da je bezbjednosni sektor napravio preveliki broj propusta da bi se mogao smatrati kredibilnim.

“Podsjetiću Vas razotkrivanja blamaže kada je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) objavila imena agenata i na taj način komrpromitovala cijeli državni sistem nacionalne bezbjednosti”, naveo je Bošković.

Prema njegovim riječima, o nedostojnosti bezbjedonosnog sektora najbolje govore i događaji uoči i na dan ustoličenja na Cetinju 4. i 5. septembra.

Bošković je kazao da prije godinu nije očekivao da se bezbjednosni sektor može do te mjere urušiti.

“Još od starta jasno su razotkrivene loše namjere u odbrabenom sistemu države kroz razna imenovanja u Ministarstvu odbrane, a onda i kasnije sve afere koje su uslijedile kao posljedica nepoznavanja cijelog sistema, a kasnije, ispostaviće se i svjesno kršenje onoga što propisuje Ustav i zakoni”, naveo je Bošković.

Upitan da li smatra da su bezbjednosne strukture izložene većim uticajima i uplivima nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, on je odgovorio potvrdno.

“Već u januaru smo imali lažnog agenta Simjanovića, koji je po Crnoj Gori rovario i sastajao se sa visokim državnim funkcionerima i tako kreirao ono što su mu njegovi nalogodavci naručivali”, kazao je Bošković.

On je ukazao na, kako je naveo, nezapamćeno miješanje Srbije i njenih državnih i paradržavnih struktura u izborni proces u Nikšiću.

“Gdje su dolazili čak i njihovi zvanični i nezvanični agenti BIA, koji su bili u funkciji jedne političke grupacije. Podsjetiću Vas da su pojedinci i privođeni, ali ih je nova vlast sve abolirala i pustila na slobodu”, rekao je Bošković.

On je kazao da je primijetan uticaj i nezvaničnih i zvaničnih agenata iz Rusije, koji su, kako je naveo, imali i određene kontakte s pojedinim trenutno visokim funkcionerima u ANB-u.

“Ozbiljne službe bezbjednosti, kakve imaju Rusija i Srbija, našle su pogodno tlo u Crnoj Gori jer su trenutni funkcioneri dokazali da nemaju elementarno znanje o poslovima koji su im dodijeljeni, a strah me da je bilo čak i loših namjera”, naveo je Bošković.

On je naglasio da će se uskoro tom nedozvoljenom uplivu jasno stati na put.

“Najbolji konkretan dokaz upliva jeste podatak da je uoči događaja na Cetinju boravilo oko 100 osoba iz BIA i njihovih saradnika”, rekao je Bošković.

Na pitanje kako ocjenjuje aktuelnu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori, on je odgovorio da je ona stabilna, ali samo zato što je prethodna vlast postavila odlične temelje za to.

“Nijesam siguran da bi sve tako ostalo da aktuelna vlast još koju godinu vlada”, kazao je Bošković.

On je rekao da je Crna Gora u konstatnoj političkoj krizi još od 2020. godine, “kada je Crkva Srbije uz podršku dijela političkih grupacija koje čine vlast, pod maskom borbe za „svetinje“, krenula da ruši upravo najveću moguću svetinju, a to je građanski mir i dijalog“.

Tada se, kako je naveo, rješavanje društveno-političkih problema prenijelo iz institucija u manastire i na ulice, i to je destabilizovalo stanje u državi.

“Iako je prošlo 15 mjeseci od kada su održani izbori, Crna Gora je u konstantnim tenzijama, a sve ima naznaku da se opet želi rješavati mimo institucija ili silom većine, bez prava na dijalog”, kazao je Bošković.

On je naveo da je duboko uvjeren da će Crna Gora uspjeti da se mudrošću izbori i sa tim izazovima, kao što je to učinjeno i početkom i krajem 90-ih, ali i uoči referenduma o nezavisnosti 2006. godine.

“Samo me brine tolika količina površnosti i populizma kod pojedinih političkih aktera, jer takav pristup rješavanju problema je upravo u regionu i donio zlo prije tri decenije”, kazao je Bošković.

On je rekao da vjeruje da će razum pobijediti i da će se Crna Gora uz mudre odluke vratiti na put koji je trasiran tokom perioda od 2006. do 2020 godine.

“Nemamo pravo zbog budućih generacija da pravimo više korake unazad, moramo ubrzati put ka Evropskoj uniji, a time i prihvatiti sve one evropske vrijednosti koje vjekovima naši preci su i gradili zajedno sa njima”, poručio je Bošković.
Iz Ministarstva odbrane više puta su isticali da je modernizacija Vojske Crne Gore (VCG) visoko na agendi prioriteta.

Na pitanje da li se, kada je u pitanju ulaganje u VCG, moglo postići više, Bošković je odgovorio da ne samo da se moglo, nego je moralo.

On je kazao da ga brinu pojedine informacije da je VCG u znatno gorem stanju u odnosu na prije godinu.

“Zaista je bilo podvig da se tako malo uradi za 12 mjeseci. Prioritet u radu odlazeće rukovodeće garniture u Ministarstvu odbrane u proteklih godinu bila je samo potraga i otkriće eventualnih afera”, naveo je Bošković.

On je kazao da su čak angažovane osobe bliske rukovodiocima, mimo zakona, koje su dovedene specijalno za tu potrebu, pa “kada nijesu ništa pronašle bukvalno su otjerani”.

“I kada kao fokus u radu stavite destrukciju, onda razvoja niti može da bude niti ko o tome, bojim se, i razmišlja. Nađite mi jedno dostignuće Ministarstva odbrane koje je aktuelno rukovodstvo osmislilo. Nema ga”, naveo je Bošković.

Ministarstvo je, kako je rekao, samo privelo kraju par projekata koje je prethodna vlast ranije započela, a pojedine nijesu ni doveli do kraja, jer ne umiju ni to.

“Uostalom, kada su osvojili vlast govorili su da će poništiti odluku o vojnim poligonima na Sinjajevini, pa ni čak tu jednostavnu birokratsku stvar nijesu doveli do kraja”, dodao je Bošković.
Prema njegovim riječima, i to što je urađeno je bilo van okvira zakona i Ustava.

“Sjetimo se samo angažovanja helikoptera prilikom ustoličenja na Cetinju”, naveo je Bošković.
On je kazao da raduje što će uskoro doći neko drugo vrijeme, pa će modernizacija Vojske biti fokus rada Ministarstva odbrane.

“Siguran sam da će već naredne godine tema modernizacija VCG biti priča o kojoj ćemo imati brojne pozitivne primjere, a ne kao danas da ćemo VCG pamtiti u 2021. godini jedino po skandalima, a kojih je mnogo pa ih necu nabrajati, i tome da su dostavili pojedine vjerske poglavare na određene lokacije”, rekao je Bošković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije