fbpx
NaslovnicaCrna GoraBanović: Izmjene tužilačkog zakona dio neprincipijelnog kompromisa

Banović: Izmjene tužilačkog zakona dio neprincipijelnog kompromisa

Podgorica, (MINA) – Stavljanje u proceduru Predloga izmjena zakona o tužilaštvu predstavlja neprincipijelni kompromis za opstanak Vlade i skupštinske većine, ocijenio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

On je rekao da je javna rasprava o tom predlogu zakona organizovana tri dana, da se, kako je naveo, “strancima zamažu oči”.

Banović smatra da se taj neprincipijelni kompromis ogledao u tome da je dio vlasti poručio da će glasati za budžet u Skupštini, ako drugi dio podrži usvajanje izmjena tužilačkog zakona.

“Vi ćete nama dati zakon za izbor našeg tužioca, makar u formi vršioca dužnosti na godinu, a mi ćemo vama izglasati budžet i time dozvoliti da budete predsjednik ili potpredsjednik Vlade, na isti period. To je neprincipijelni kompromis”, rekao je Banović agenciji MINA.

On je ocijenio da su prihvaćena tehnička poboljšanja iz “javne rasprave” da bi se pokazala širina prema nevladinim organizacijama, da ih opozicija ne interesuje, kao ni “spora demokratija i njene procedure”.

Banović je kazao da će ovim bar na godinu izbjeći normu iz Ustava koja traži kvalifikovanu većinu za izbor tužioca, a koja je i unijeta u najvši pravni akt da se smanji politički uticaj većine i da i opoziciji da mogućnost učešća u procesu izbora.

“Ono što su tražili za sebe i imali dok su bili opozicija, sada kad su vlast ne daju. To je suština njihovog kompromisa i suština predloga tužilačkog zakona”, naveo je Banović.

On smatra da je problem za sve shvatanje demokratije, da su Ustav i zakoni nepotrebni višak, kad treba ostvariti svoje ciljeve.

“Koje je izgleda gore kod “prve demokratske vlasti” nego kod one stare, a priznaćemo da nam ni tada demokratija nije bila na zelenoj grani”, kazao je Banović.

On je ocijenio da je bilo za očekivati da će Vlada teško funkcionisati čim je saopšten njen koncept.

Banović je rekao da je Vlada u nestabilnoj poziciji zbog nedostatka iskrene političke podrške unutar vladajuće koalicije, skromnog iskustva u bavljenju kompleksnim državnim poslovima većine njenih članova i njihov neprijateljski i nekooperativni odnos prema administraciji koju su zatekli.

“Činjenica da Vlada nema iskrenu podršku u svojoj većini jako joj otežava rad i rezultate, ali procjenjujem da novih izbora neće biti najmanje godinu. Prije svega zato što je ova Vlada fomirana sa nekom spoljnom podrškom i spoljnim ciljevima”, naveo je Banović.

Prema njegovim riječima, dok ti centri procjenjuju da preko ove Vlade mogu ostvarivati svoje ciljeve bolje nego neke druge, uticaće na poslanike parlamentarne većine i neće joj uskratiti podršku.

“Iskreno, negdje mi je žao premijera i dio ministara”, kazao je Banović.

On je naveo da ne sumnja da imaju dobre namjere da pomognu svima u Crnoj Gori.

“A još manje sumnjam da ih njihovo nacionalno, religiozno, ideološko stanovište toliko ograničava da oni uopšte ne mogu da shvate i poštuju cijelu Crnu Goru. Možda bi željeli, a sigurno ne mogu”, rekao je Banović.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, kako je naveo, više od 60 odsto je nezadovoljno stanjem i smatra da se država kreće u lošem smjeru.

“A premijer to ne vidi, nego se čudi kako ga ne vole i cijene, a on ima dobre namjere”, rekao je Banović.

Premijer, kako je dodao, nije izabran da ga narod voli i dočekuje zdravicama, nego da rješava političku i ekonomsku krizu, miri, a ne svađa, da rješava sve ono što uzrokuje probleme života običnih ljudi i privrede.

Odgovarajući na pitanje ko je najviše odgovoran za izostanak dijaloga, Banović je naveo da pristup Vlade i parlamentarne većine prije liči na pokušaj populističkog “Blic Kriga”, a ne obećavanog, novog, reformskog, progresivnog političkog angažmana.

“Kršenje legalnih procedura karakteriše rad Vlade na početku mandata. Time se diskredituju i one njene aktivnosti koje pokreće sa dobrim namjerama. Ne radi se ovdje samo o pravosuđu, to je izvedena priča”, kazao je Banović.

On je rekao da nema dijaloga o suštinskim razlozima političkih i nacionalnih i vjerskih podjela u društvu i načinu njihovog prevazilaženja.

“Kad se tu pokaže želja i naprave makar mali pomaci, sve drugo, pa i problemi u pravosuđu, će se lakše rješavati”, poručio je Banović.

Upitan da li smatra da je nova većina pokazala istinsku posvećenost evropskoj agendi, Banović je kazao da bi se reklo da su više posvećeni agendi Srpske pravoslavne crkve (SPC) i nacionalističkih krugova “Srpskog sveta” u Crnoj Gori i regionu.

“Nego interesima društva u cjelini i rješavanju njegovih brojnih problema. Dijelom ostavljenih i od prethodnih vlasti, nažalost, i od onih u kojima je SDP participirao”, naveo je Banović.

Kako je dodao, sporazum koji su potpisali i koji je trebalo da garantuje taj evropski put obuhvata osam djelova.

Banović smatra da su do sada ispoštovali dogovoreno samo u jednom – nijesu pokrenuli povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, i to za sada.

“Da li se odgovorno sprovode sve međunarodne obaveze prema NATO partnerima i Evropskoj uniji (EU) – ne, odavanje tajni saveznika i sporna imenovanja u Ministarstvu odbrane. Da li se vrši potpuna depolitizacija institucija – ne, partijska imenovanja i po dubini i po širini”, naveo je Banović.

On je kazao da ima revanšizma po političkom i drugom osnovu, “smjene u svim oblastima, bez obzira na stručnost, samo ukoliko su postavljeni od prethodne Vlade”.

“Da li se zakoni donose i revidiraju u skladu sa standardima EU – ne, opomene iz Evrope u više slučajeva, i u vezi zakona o državnoj upravi i tužilaštva, nepoštovanje stavova VK. Da li se omogućilo učešće manjinskim partijama – ne”, naveo je Banović.

Odgovarajući na pitanje ko je najodgovorniji za tenzije u crnogorskom društvu, Banović je naveo da uvredljivi šovinistički narativi nijesu “nastali juče”, samo su sada ponovo, nakon 15 godina, oslobođeni i ohrabreni jačanjem partija radikalne nacionalne desnice.

“Umjesto da se iz Vlade, razumijevanjem druge nacionalne, vjerske i političke strane, doprinosi smirivanju tenzija u društvu, insistiranjem samo na svojoj istini i forsiranjem nacionalističkih politika i retorike od pojedinih ministarstava i predsjednika opština dodatno se radikalizuje stanje”, kazao je Banović.

Te poruke, kako je rekao, brže se šire zbog društvenih mreža i velikog broja medija koji ih podržavaju u Crnoj Gori i susjednim zemljama.

Banović je naveo da posebno zabrinjava produbljivanje podjela kod mladih.

Kako je dodao, spirala optužbi i uvreda neminovno vodi incidentima i da je zbog situacija lošija od one iznijete na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu.

“A to je dodatni problem, što se većina vladajućih političkih partija olako odnose prema ovome. Među njima i one, koje se predstavljaju kao građanske, neće da se suoče sa radikalnim nacionalizmom partnera, da ne bi rizikovali gubitak vlasti”, rekao je Banović.

Zato je, kako je poručio, neophodno da svi, koji još dijele građanske vrijednosti, pokušaju da uspostave međusobne mostove i zajedno rade na otklanjanju uzroka.

Komentarišući Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Banović je naveo da “ne moramo vidjeti što tamo piše da bi znali što tamo piše”.

U tom smislu je, kako je kazao, saglasan sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

“I on i mi već znamo što u Temeljnom ugovoru piše. On je saznao sadržaj u trenutku kada je sa SPC dogovorio cijeli projekat, početkom prošle godine”, rekao je Banović.

Kako je naveo, priča o tome kada će se znati sadržaj ugovora, ko će potpisati i slično, su sve gotovo nevažna pitanja.

“Suštinsko pitanja da li naši sugrađani srpske nacionalnosti žele da pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude zajednička, da li žele zajedništvo sa svojom braćom, rođacima i plemenicima ili žele podjelu crkava i grobova zajedničkih predaka. I da li će na to pristati SPC”, kazao je Banović.

On je rekao da rješenje i mjera kompromisa postoji, samo ga treba preuzeti iz prošlosti kada autokefalna i autonomna pravoslavna crkva nije nosila nacionalno ime.

“Ako to neće, što je izvjesnije u ovom trenutku, onda oni suštinski pokazuju da ne žele ni prevazilaženje podjela ni postojanje građanske države Crne Gore, niti priznanje crnogorske nacije”, naveo je Banović.

SDP, kako je dodao, nije nacionalna partija, ali pravo na slobodu i zaštitu nacionalnog i vjerskog identiteta smatra osnovnim ljudskim pravom, kao uostalom i povelje Ujedinjenih nacija i EU.

“Zbog toga insistiramo na njihovoj zaštiti. I zbog toga što ako se ne poštuju prava svih u Crnoj Gori, i Srba i Bošnjaka i Albanaca i Muslimana i Crnogoraca, i svih drugih, ma koliko ih živjelo ovdje, onda ovoga društva ili nema ili će biti nesretno”, rekao je Banović.

Najčitanije