fbpx
NaslovnicaCrna GoraAktivan požar u NP Prokletije

Aktivan požar u NP Prokletije

Podgorica, (MINA) – U Nacionalnom parku (NP) Prokletije aktivan je požar, saopštili su iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Iz NPCG su kazali da u NP Prokletije očekuju konkretnu pomoć od nadležnih organa kako bi negativne posljedice po ukupne vrijednosti tog zaštićenog područja bile što manje.

Kako su naveli, Služba zaštite NP Prokletije je u nedjelju, u kasnim popodnevnim satima, registrovala požar na prostornoj cjelini Trokuz-Ribljak u mjestu Horilac.

“Nadzornici parka su odmah obišli teren kako bi lokalizovali tu negativnu pojavu. Služba zaštite je jutros ponovo izašla na teren sa deset radnika i deset naprtnjača“, kaže se u saopštenju.

Oni su, kako se navodi, uspjeli da lokalizuju požar do 12 sati, međutim, pojavio se jak vjetar koji ga je ponovo rasplamsao.

„Do ovog trenutka, Služba zaštite NP Prokletije nije mogla da lokalizuje požar jer nikakvu pomoć nijesu dobili od nadležnih organa, prije svega, opštine Plav i Službe zaštite tog grada, koje su uredno više puta tokom dana obavještavali o stanju na terenu“, rekli su iz NPCG.

Direktor NP Prokletije Marinko Barjaktarović obavijestio je sve nadležne organe telefonskim putem o požaru u tom zaštićenom području i nemogućnosti da ga sopstvenim kapacitetima ugase iz više razloga, prije svega, zbog nepristupačnosti terena i nemogućnosti dopreme dodatne količine vode.

Iz NPCG apelovali su na građane da izbjegavaju aktivnosti koje predstavljaju potencijalnu opasnost za izazivanje požara.

„NPCG apeluju na sve korisnike prostora zaštićenih područja da ne lože vatru blizu i u šumi, ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama i površinama blizu šuma nacionalnih parkova, ne bacaju opuške i lako zapaljivi materijal na mjestima gdje mogu izazvati požar”, kaže se u saopštenju.

Iz NPCG zatražili su od građana da sa najvećim stepenom odgovornosti čuvaju ukupne vrijednosti svih pet nacionalnih parkova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije