fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Ugovor sa SPC najbolje potpisati nakon izbora mitropolita

Abazović: Ugovor sa SPC najbolje potpisati nakon izbora mitropolita

Podgorica, (MINA) – Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) najbolje bi bilo potpisati nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, smatra potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je u intervjuu za Danas rekao da je najvažnije da se to pitanje riješi na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore.

“Što se tiče ugovora, naša namjera je bila – i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da sve vjerske zajednice, uključujući i SPC, budu dio jedinstvenog pravnog poretka naše zemlje”, naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu.

Abazović je kazao da vjeruje da će Vlada, koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da on postane javan i prije čina potpisivanja.

“Takođe, smatram da bi možda najbolje bilo da se ugovor potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer, koliko se sjećam, to je bila želja mitropolita Amfilohija”, rekao je Abazović.

On je kazao da bi na narednoj sjednici Skupštine trebalo bi da se nađe i predlog premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića.

“Mi smo, kao predstavnici partije koja učestvuje u vlasti i koja je glasala za ovu Vladu, logično najavili podršku predlogu premijera, koji u svim demokratskim društvima ima pravo da predlaže imenovanje i razrješenje članova sopstvene vlade”, kazao je Abazović.

On je dodao da ostaje da se vidi da li će druge partije vlasti ili opozicije podržati namjere Krivokapića.

Odgovarajući na pitanje da li je, prema njegovom mišljenju, Leposavić pogriješio izjavom o Srebrenici ili je Krivokapić prenaglio u namjeri da ga smijeni, Abazović je naveo da je, bez obzira na izraženu heterogenost partija koje čine novu većinu, Crna Gora u obavezi da poštuje sve međunarodne ugovore i obaveze.

On je kazao da je za njega pitanje odnosa prema genocidu u Srebrenici vrjednosno, a ne političko ili pravno pitanje.

“Žao mi je što i mnogi ljudi, prvenstveno iz Demokratske partije socijalista (DPS), koji su tada bili na najvišim državnim funkcijama i koji su logistički i finansijski podržavali krvave ratove na prostoru bivše Jugoslavije, danas čine sve da politički zloupotrijebe pitanje Srebrenice i da na njemu ostvare nekakav jadni politički profit”, rekao je Abazović.

On je poručio da samo suočavanjem sa prošlošću i procesuiranjem svih nalogodavaca zločina počinjenih tokom 90-ih godina, Crna Gora i sve države regiona mogu iskoračiti naprijed.

Na pitanje može li smjena Leposavića Vladu da uvede u krizu, s obzirom na to da su pojedine partije vladajuće većine protiv smjene, Abazović je odgovorio da smatra da je Vlada stabilna i da treba svi zajedno da povećaju njenu učinkovitost u narednom periodu.

Na pitanje koliko je realno da Demokratski front (DF) uskrati podršku Vladi, on je odgovorio da svaka partija ima legitimno pravo da vodi politiku na način na koji želi.

“Mi se ni najmanje ne bojimo novih izbora”, kazao je Abazović.

On je rekao da bi bilo krajnje neodgovorno i sebično razmišljati o njima, s obzirom na to sa kakvim problemima se Crna Gora trenutno suočava.

“Dok god vlada traje i dok god ima podršku parlamentarne većine, a mislim da ta podrška nije upitna, ona će raditi u punom kapacitetu i na najbolji način odgovarati potrebama građana”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se suočava sa previše problema da bi se “bavili isključivo izborima i rejtinzima političkih stranaka”.

Abazović je poručio da je za Crnu Goru izuzetno važno da vodi dobrosusjedsku politiku sa svima, a naročito sa Srbijom.

“Crna Gora može i treba biti prijatelj sa svima, kako u regionu, tako i šire”, istakao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima je moguć povratak Vladimira Božovića na mjesto ambasadora, Abazović je kazao da sa Srbijom žele da okrenu novi list političkih odnosa.

“Ako već ne možemo da mijenjamo prošlost, želimo da mijenjamo budućnost. Siguran sam da zvaničnici Srbije razmišljaju na isti način”, naveo je Abazović.

Najčitanije