fbpx
NaslovnicaCovid19Zabranjene privatne svečanosti i rad noćnih klubova

Zabranjene privatne svečanosti i rad noćnih klubova

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je da se u cijeloj Crnoj Gori zabrane privatne svečanosti, poput svadbi, maturskih i rođendanskih proslava, kao i rad noćnih klubova, barova i diskoteka.

Navodi se da će se mjere, donijete na predlog Instituta za javno zdravlje, primjenjivati sedam dana, nakon čega će na osnovu analize efekta mjera biti donijeta odluka o tome da li će se one i dalje primjenjivati, ili će njihova primjena prestati.

Iz Vlade su saopštili da je u Rožajama zabranjen rad ugostiteljskih objekata i međoopštinski saobraćaj, osim hitnih slučajeva i radnih procesa.

Kako su naveli, te privremene mjere biće primjenjivane sedam dana od dana donošenja, kada će biti analizirani efekti mjere.

“U zavisnosti od rezultata analize biće odlučeno da li će primjena mjere biti produžena”, navodi se u saopštenju.

Odlučeno je da nadležni organi, prvenstveno Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove, pooštre kontrole poštovanja propisanih mjera, a pogotovo mjera samoizolacije.

“Samoizolacija se mora sprovoditi pod striktnim nadzorom nadležnih organa nadležnih za poštovanje mjere – zaključeno je na sjednici”, navodi se u saopštenju.

Iz NKT-a su podsjetili građane i preduzeća na važeće mjere, prije svega obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i držanje distance.

„Ukazujemo na to da osobe u samoizolaciji ne smiju da napuštaju objekat propisane mjere, niti da primaju posjete“, poručili su iz NKT-a.

NKT je na današnjoj sjednici odlučilo da rezidentima država članica Evropske unije (EU) bude dozvoljen ulazak u Crnu Goru, bez dodatnih uslova.

Kako je saopšteno, pri odlučivanju su uzete u obzir i činjenice o visokim epidemiološkim standardima i kvalitetnoj zdravstvenoj infrastrukturi država EU.

„Rezidentima država EU omogućava se ulazak u Crnu Goru i preko država koje nijesu članice Unije, ali isključivo ako te države koriste samo kao tranzitne zemlje, odnosno ako se u tim državama ne zadržavaju, što se dokazuje uvidom u vrijeme ulaska i izlaska iz tih država“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da će NKT naknadno odlučiti o politici otvaranja prema ostalim državama.

Navodi se da će prilikom odlučivanja biti uzeti u obzir svi relevantni epidemiološki parametri u pojedinoj državi.

“Kao što su broj aktivnih slučajeva infekcije, trend i rasprostranjenost aktivnih slučajeva, kao i ukupni odgovor svake države na COVID-19, uključujući dostupne informacije o testiranju, nadzoru, praćenju kontakata, liječenju i izvještavanju, kao i pouzdanost informacija”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je usvojen izvještaj o stanju na računu i isplatama sa računa Operativnog štaba za upravljanje donacijama.

„U Izvještaju je navedeno da je stanje na računu na današnji datum u osam sati oko 6,28 miliona EUR i oko 75,97 hiljada američkih dolara“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je od otvaranja računa 19. marta na žiro račun NKT iz zemlje i inostranstva uplaćeno oko 8,03 miliona EUR i 75,97 hiljada američkih dolara.

„Ukupni odlivi u naznačenom periodu iznose oko 1,76 miliona EUR“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije