fbpx
NaslovnicaCovid19Zabranjen rad noćnih klubova i diskoteka

Zabranjen rad noćnih klubova i diskoteka

Podgorica, (MINA) – Rad noćnih klubova i diskoteka u Crnoj Gori zabranjen je od danas do 2. avgusta, predviđeno je novim mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je na konferenciji za novinare da se zabrana odnosi na rad noćnih klubova i diskoteka kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Galić je rekao da očekuju da će noćni klubovi i diskoteke, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. avgusta ponovo početi da rade.

“Ali samo za one koji su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, ili posjeduju negativan PCR test ili dokaz da su preboljeli koronavirus, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa”, precizirao je Galić.

Novim mjerama zabranjene su i žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru.

„Očekujemo da će ova okupljanja od avgusta opet biti dozvoljena, ali samo za one koji su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, ili posjeduju negativan PCR test ili dokaz da su preboljeli korovanirus, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa”, naveo je Galić.

On je najavio da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, ili posjeduju negativan PCR test, ili posjeduju dokaz da su preboljeli koronavirus, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa.

Kako je kazao Galić, ni u jednom od tih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test, niti test na antitijela.

Galić je podsjetio da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije.

„Zahtijevamo dosljedno poštovanje ove mjere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosljedno poštovanje svih ostalih epidemioloških mjera“, objasnio je Galić.

Kako je naveo, ukoliko se nastavi trend probijanja termina i izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanja će, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte.

Galić je rekao da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje povoljna.

To je, kako je naveo, konstatovala i Svjetska zdavstvena organizacija, ali se poziva na oprez.

“Shodno najavama i upozorenjima, Savjet za borbu protiv koronavirusa reagovao je momentalno, nakon prvih signala, pa su tako usljed promjene epidemiološke situaicje u Crnoj Gori mjere prilagođene situaciji na terenu“, kazao je Galić.

On je rekao da je IJZ već drugu sedmicu u kontaktu sa Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti.

Galić je kazao da sekvencioniranje nije isto što i testiranje, već da je to daleko komplikovaniji proces, koji zahtijeva više vremena.

„On podrazumijeva prikupljanje sumnjivih uzoraka tokom dužeg perioda, odnosno ne šalju se bilo koji uzorci, nego oni koji bi mogli pobuditi sumnju da je možda u pitanju delta soj“, objasnio je Galić.

Kako je kazao, IJZ će, kao partner, ispoštovati sve ono što iz Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti budu tražili.

„Rekao sam i ranije, to je u sklopu programa pomoći u sekvencioniranju zemljama pristupnicama EU. Kada nam oni budu rekli da je, prema njihovim procedurama i postupcima, prikupljen dovoljan broj odgovarajućih uzoraka, mi ćemo to uputiti“, dodao je Galić.

On je najavio da bi proces slanja ili završetak prikupljanja uzoraka trebalo da bude u toku sljedeće sedmice.

Na pitanje da li su u IJZ-u počeli obuku kadrova za testiranje na nove sojeve virusa, Galić je odgovorio da su u kontaktu sa institutom “Robert Koh” iz Berlina i da bi njihovi predstavnici, koji se bave obukama za sekvencioniranje, trebalo u prvoj sedmici avgusta da dođu u Crnu Goru.

Upitan da prokomentariše najavu budvanskih ugostitelja da će organizovati proteste, on je kazao da nije dovoljno informisan o razlozima, s obzirom na to da će ugostiteljski objekti raditi na otvorenom do jedan sat.

„U pitanju su samo neke mjere koje su usmjerene na mjesta gdje se mladi okupljaju i ostvaruju blizak kontakt, pogotovo ako se radi o zatvorenom prostoru. Mlađa populacija u 85 odsto slučajeva je nevakcinisana“, rekao je Galić.

Na pitanje da li su razmatrali da uvedu mjeru testiranja stranaca na granicama, on je odgovorio da je testiranje na granicama prilično neizvodljivo u smislu velikog zastoja koji bi se tako ostvarivao.

„Nigdje u svijetu ne postoji ta mjera da se testiranje vrši na samim granicama“, dodao je Galić.

On je rekao da je 11,45 hiljada turista testirano, a od toga su 133 bila pozitivna.

Galić je dodao da mjere mogu akutno da pomognu, i da je njihov cilj da povećaju obim vakcinacije.

Kako je naveo, prema podacima od prošle sedmice, u Budvi se nalazi oko 50 hiljada turista.

„Na taj broj domicilnog stanovništa i turista, situacija je trenutno u redu, ali poziva na oprez, pa su iz tog razloga i donesene ove mjere“, kazao je Galić.

Upitan kakva je starosna struktura novopozitivnih slučajeva, Galić je naveo da su posljednje vrijeme od COVID-a 19 obolijevale mlade, nevakcinisane
osobe.

Na pitanje da li je tačna informacija da su načelnici pojedinih odjeljenja u IJZ podnijeli ostavku, Galić je odgovorio da među direktorima centara, šefova odjeljenja i načelnicima nije bilo ostavki.

On je kazao da je doktor Dragan Laušević i dalje zaposlen u IJZ-u, ali da zbog porodičnih razloga trenutno nije u mogućnosti da obavlja funkciju predsjednika Nacionalne savjetodavne komisije za imunizaciju, ali da je i dalje član tog tijela.

Direktor Uprave za inspekcijske (UiP) poslove Ilir Harasani poručio je da će Uprava kontrolisati svaku diskoteku na otvorenom i zatvorenom, da li poštuju mjeru zabranu rada.

„Kontrolisaćemo i mjere koje su od ranije na snazi. Fokus će biti na tome da li se muzika u ugostiteljskim objektima izvodi do ponoći, kao i na drugim mjerama, kao što su distanca i nošenje maske“, rekao je Harasani.

Prema njegovim riječima, najteža epidemiološka situacija trenutno je u Budvi.

„Tamo će biti sedam dodatnih inspektora, koji će vršiti inspekcijski nadzor. Imali smo sastanak i postigli prilično konstruktivan dogovor sa ugostiteljima iz Budve, koji su iskazali dobru volju da sarađujemo“, dodao je Harasani.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije