fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Svaki izlazak iz kuće nosi rizik

Mugoša: Svaki izlazak iz kuće nosi rizik

Podgorica, (MINA) – Jedini način da se spriječi širenje novog koronavirusa je da građani ostanu kući, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, i upozorio da svaki izlazak nosi rizik.

Mugoša je na konferenciji za novinare rekao da trenutna situacija ukazuje da i dalje ide proces lokalne transmisije.

„Kakva će biti epidemija za 15 dana, zavisi od našeg današnjeg ponašanja“, naglasio je Mugoša.

On je upozorio da svako rizično ponašanje može doprinijeti velikom opterećenju kojem su izloženi zdravsveni radnici.

„Naša odgovornost može da doprinese da naši zdravstveni radnici ovaj teret podnesu lakše“, kazao je Mugoša.

Kako je naveo, lijepo vrijeme sve asocira na kretanje i prirodu, ali je jedini način da se spriječi širenje virusa ostanak ljudi u kućama.

Mugoša je istakao da mjere koje su na snazi nijesu „nešto što nameće neka sila, nego situacija“.

„Jedini način da spriječimo širenje virusa je da ostanemo u kući. Svaki izlazak nosi rizik“, istakao je on.

On je rekao da su ovih dana registrovali po nekoliko oboljelih u jednom ulazu.

„Treba da se čuvamo dodira, da nam ruke budu čiste i da držimo distancu, da ne dodirujemo gfelendere“, naveo je Mugoša

On je zamolio građane da imaju duboko razumijevanje za apele apele koji im se upućuju.

„Ovaj apel upućujemo i majkama koje izvode djecu i puštaju ih da se igraju s drugom djecom, ne razmišljajući da to drugo dijete može da bude inficirano“, istakao je Mugoša.

To dijete, kako je rekao, može prenijeti virus njihovom djetetu, a ono će ga nakon toga donijeti u svoju porodicu.

„Bez obzira koliko je tjeskobno, to je mala patnja u odnosu na onu koja može da nastane ako budemo imali veliki broj oboljelih“, upozorio je Mugoša.

Na pitanje kakva je situacija na Vrelima Ribničkim, Mugoša je rekao da je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) preduzelo adekvatne mjere koje su u tom trenutku bile moguće.

“Na malom prostoru je velika gustina ljudi, tako da je prenos infekcije vrlo lak. Bitno je da se gustina razrijedi i da se smanji komunikacija među ljudima”, kazao je Mugoša.

On je rekao da je jedini način suzbijanja epidemije poštovanje pravila.

“Zato se preduzimaju velike akcije. Svoj dio posla obavlja sanitarne inspekcija, organi reda, kao I epidemiološke sluižbe koje rade uzorkovanje i prate situaciju”, naveo je Mugoša.

On je podsjetio da je Danas svjetski dan zdravlja, koji je ove godine posvećen medicinskim sestrama i babicama.

„One će u ovim danima nositi najveći teret“, istakao je Mugoša.

Na pitanje da li postoji nedostatak medicinskih sestara i kako to može uticati na situaciju sa koronavirusom, Mugoša je rekao da svakako vode računa o tim stvarima.

„Mi imamo savim dobre planove, i po tome je i zapošljavan medicinski kadar i tog profila. Naravno, postoji bojazan kao i svugdje u Evropi da može doći do odliva medicinskog kadra, ali mi imamo dobar resurs i škole koje edukuju ovaj kadar“, naveo je Mugoša.

On je istakao da bi se bez medicinskih sestara i babica teško mogao zamisliti funkcionalan zdravstveni sistem.

„To je grupa zdravstvenih radnika od neprocjenjivog značaja“, naglasio je Mugoša.

Na pitanje kakva je procedura za zdravstvene radnike kad im istekne izolacija, Mugoša je rekao da je protokolom predviđeno da ako medicinski radnik nije imao simptome 14 dana, ako nije imao kontakte sa drugim oboljelim, i ako je test negativan, može da se vrati na posao.

Na pitanje o mogućem broju inficiranih, ne računajući slučajeve potvrđene testovima i prisustvo koronavirusa prije zvaničnog potvrđenog sluičaja, Mugoša je rekao da je infekcija koju COVID-19 izaziva nepredvidiva i nezahvalna.

“Jako smo oprezni i ne opuštamo se, bilo da imamo uzorke sa više ili manje pozitivnih slučajeva. Uvijek smo govorili da virus jeste tu, ali da će njegovo širenje zavisiti od našeg ponašanja. Svaka infekcija vezana je za naše ponašanje”, kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, testiranja su rađena i mnogo prije nego što je virus otkriven.

“Virus tada još nije bio otkriven, ali nijesmo znali da li je prisutan. Najvjerovatnije je i ranije bio prisutan, ali nije otkriven, uprkos testiranjima. Aktivno smo učestvovali u traženju virusa i uspjeli smo da infekciju što više odložimo”, kazao je Mugoša.

On je naveo da je cilj i dalje djelovanje, sprovođenje mjera izolacije kako bi se spriječilo dalje širenje.

Komentarišući bezbjednost gradilišta s obzirom na trend širenja zaraze, Mugoša je rekao da je u firmama koje rade naloženo preduzimanje adekvatnih mjera koje će obezbijediti da ne dođe do širenja virus ana gradilištu.

“Dosad nemamo značajan broj radnika koji rade na građevinama da bismo mogli reći da je to rizična populacija, ali znamo da svako neadekvatno ponašanje nosi rizik. Zbog toga su građevinari upozoreni da vode računa i da poštuju predviđene mjere”, kazao je Mugoša.

Upitan kako ocjenjuje proteklu sedmicu i kada se očekuje takozvani pik, Mugoša je rekao da su se sedmicama pripremali za ovo, i da su sve uradili da ne dođe do velikog pika.

On je kazao da su u proteklom periodu imali smo blagu krivulju koja je dozvoljavala da mogu da servisiraju sve pacijente kojima je potrebno liječenje, one kojima je potreban respirator, a da oni koji su pozitivni, a nemaju potrebe za bolničkim uslovima, budu u samoizolaciji.

„Za protekli period mogu da kažem da smo uspjeli, ali to ne treba da nas vara. Jer, slijedi vrlo težak period, sad već imamo 25 klastera, to su kontakti sa puno ljudi, i možemo očekivati širenje infekcije“, istakao je Mugoša.

On je rekao da je zdravstveni sistem pripravan za ono što slijedi.

„Očekujemo da će biti dosta teško i da se moramo boriti. Lakše će biti samo ako poštujemo mjere i izolaciju onako kako je predviđeno“, kazao je Mugoša.

Na pitanje o testiranju na antitijela za COVID-19 i adekvatnim testovima za njegovo sprovođenje, Mugoša je rekao da tzv. e-testovi mogu da otkriju antitijela koja su odgovor na raniju infekciju.

“Mi imamo neke od tih testova. Zasad se držimo preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da u ovoj fazi epidemije koristimo PCR tehnologiju”, kazao je Mugoša.

On je rekao da će se testovi na antitijela koristiti u zavisnosti od momenta kada se procijeni najveća korist.

Pomoćnik direktora IJZ, Senad Begić je, komentarišući međusobnu povezanost dosad potvrđenih slučajeva koronavirusa, kazao da je od 241 zaražene osobe registrivano 25 klastera koje karakteriše zajednički izvor i lanac transmisije.

“Za 24 slučaja još uvijek nemamo validne podatke o izvoru i načinu zaraze. Preostalih 192 oboljelih su djelovi registrovanih 25 klastera”, rekao je Begić.

On je, na pitanje o indicijama koje ukazuju da je talas jake gripe koji je početkom januara zahvatio Crnu Goru bio mogući koronavirus, rekao da ne postoji dovoljno dokaza koje bi ga povezale sa COVID-19.

“Tada je jedino pogođeno područje na svijetu bila jedna pokrajina u Kini. Mi smo od 17. januara krenuli sa sprovođenjem mjera koje su se odnosile na intenziviranje epidemiološkog nadzora, kao i nadzora nad događajima koji je fokusiran na hospitalizaciji, teškim respiratornim infekcijama i smrtnim slučajevima”, kazao je Begić.

Prema njegovim riječima, podaci nijesu ukazivali da se radi o prekomjernom umiranju, niti su identifikovani simptomi poput atipične upale pluća, što je bio glavni okidač od koga su krenula sva epidemiološka istraživanja.

Komentarišući nedostatak zaštitnih maski i rukavica, i medicinskog alkohola u apotekama, Begić je kazao da je veliki dio te opreme već kupljen i da ga građani koriste za ličnu upotrebu.

“Dio zaštitne opreme koju je obezbijedilo NKT je namijenjen za apoteke i ubuduće će biti distribuiran apotekama Montefarma”, rekao je Begić.

Begić je kazao da je 25 registrovanih klastera evidentirano u svim gradovima koji su pogođeni virusom.

“U Podgorici imamo više klastera, kao i u Danilovgradu gdje su registrovana dva klastera”, rekao je Begić.
Prema njegovim riječima, u Nikšiću je evidentiran jedan veći klister koji je međusobno povezan, dok je u Tuzima takođe zabilježeno postojanje jednog klastera.

Begić je, na pitanje da li je rakija koje su Plantaže donirale za dezinfekciju djelotvorna, rekao da su dva nezavisna ispitivanja pokazala da jeste.

„Zaključili smo da kao dezinficijens ima sasvim dovoljno alkohola, oko 72 odsto, i da nema elemenata štetnih za kožu i da se može koroistiti za dezinfekciju, prije svega površina, ali i ruku“, naveo je Begić.

Na pitanje nakon koliko dana se ponovo testira osoba koja je pozitivna na koronavirus, i od čega to zavisi, Begić je rekao da protokol testiranja predviđa da one budu testirane tokom toka bolesti više puta.

„Međutim, od testiranja ne zavisi ni liječenje, ni postupanje sa pacijentom do potpunog oporavka“, pojasnio je on.

Kako je naveo, onog momenta kad se klinička slika pacijenta ustabili, kad prođe određeno vrijeme nakon inficiranja i kada se može razmišljati o njegovom otpuštanju iz bolnice, tada se radi dodatno testiranje“, rekao je Begić.

On je podsjetio da je prema kriterijumima SZO oporavljena ona osoba koja nakon drugog testiranja za 24 sata pokaže da je negativna.

„Problem vezan za ovaj virus je činjenica da se i kod osoba koje su klinički zdrave on širi i postoji mogućnost da se izlučuje iz organizma oporavljene osobe u produženom periodu. Procjenjuje se da je taj period oko 14 dana za sekret iz nosa, a izgleda čak i duže se može naći u stolici“, upozorio je Begić.

Na pitanje da li imaju podatke koliko je među oboljelima osoba koje su primile vakcinu protiv sezonske gripe, iz IJZ su kazali da tu vrstu analize mogu dati nakon epidemije.

Najčitanije