fbpx
NaslovnicaCovid19Medenica: Želimo da testiramo što više građana

Medenica: Želimo da testiramo što više građana

Podgorica, (MINA) – Institut za javno zdravlje će narednih dana početi sa širim testiranjem građana, na dobrovoljnoj osnovi, kazala je načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti Sanja Medenica i pozvala građane koji imaju bilo kakav respiratorni problem da zakažu razgovor sa epidemiologom.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da su sve epidemiološke službe obaviještene o tome, i da će se testiranje obavljati na dobrovoljnoj osnovi.

„Želimo da uključimo što veći broj naših građana, onih koji su bili na prvoj liniji fronta – u prodavnicama, apotekama, poštama, bankama i slično“, precizirala je Medenica.

Kako je navela, do sada su uzorkovali uglavnom po epidemiološkim indikacijama.

„A sada želimo da testiramo što veći broj ljudi“, dodala je Medenica.

Ona je navela da oko 20 odsto registrovanih asimptomatskih nosilaca čine uglavnom djeca.

“Osnovna preventivna mjera u daljem toku epidemije je fizička distanca, higijena ruku i radnog i životnog prostora”, kazala je Medenica.

Govoreći o smanjenju broja zaraženih posljednjih dana, ona je rekla da se moraju preduzeti sve mjere koje su preduzimane do sada.

“Ne može se još uvijek pričati o okončanju epidemije. Za sada je u Crnoj Gori sve pod kontrolom, ali narednim akcijama moramo tražiti asimptomatske nosioce koji imaju najveći epidemiološki značaj”, kazala je Medenica.

Ona je pozvala građane koji imaju bilo kakav respiratorni problem da na broj 1616 zakažu razgovor sa epidemiologom.

“Epidemiološke službe IJZ ili nadležne higijensko-epidemiološke službe treba da izađu u susret kako bismo testirali i uzorkovali što veći broj građana”, kazala je Medenica.

Prema njenim riječima, epidemiološka situacija će zavisiti od kretanja epidemije, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu, Evropi i svijetu.

Na pitanje o broju testiranih građevinskih radnika, Medenica je kazala da su testirani svi oni kod kojih je postojala epiemiološka indikacija.

“Imali smo razne profile pozitivnih slučajeva, u smislu zanimanja. Svi njihovi kontakti su uzorkovani, kao i svi građani koji su imali bilo kakav respiratorni simptom”, rekla je Medenica.

Na pitanje o mogućnosti pojave drugog talasa epidemije, Medenica je kazala da građani ne smiju da se opuste.

“Sve donesene mjere se moraju poštovati. Novi talas bi značio povećanje broja oboljelih. Želimo da testiramo što veći broj ljudi kako bismo registrovali što veći broj asimptomatskih nosilaca virusa”, rekla je Medenica.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Nemanja Radojević, kazao je da je na bolničkom liječenju u Crnoj Gori ukupno deset pacijenata oboljelih od COVID19, od kojih je sedam u toj zdravstvenoj ustanovi, a tri u barskoj bolnici.

On je istakao da u bolnicama u Beranama i Nikšiću nema pacijenata pozitrivnih na novi koronavirus.

Govoreći o pacijentima hospitalizovanim u KCCG, Radojević je rekao da su četiri na Infektivnoj klinici, jedan na internom odjeljenu, dok su dva na respiratoru i životno su ugrožena.

„Za sjutra se planira značajan broj otpusta. Sva tri pacijenta iz Bara imaju već drugi negativan nalaz na PCR-u, i za sjutra je planiran njihov otpust“, kazao je Radojević.

Kako je naveo, iz KCCG su takođe u najavi dva ili tri pacijenta za otpust.

„Tako da već sjutra budemo imali i manje od pet pacijenata u cijeloj Crnoj Gori koji su na bolničkom liječenju“, kazao je Radojević.

On je podsjetio da selo Biokovac kod Bijelog Polja više nije u karantinu, i da su Tuzi stekle status kao i sve druge opštine, pa se trudnice iz te opštine više ne moraju porađati u bolnici Kodra.

“Ta bolnica, ostaje za isključivo trudnice koje su pozitivne na koronavirus”, rekao je Radojević.

Prema njegovim riječima, danas se testiraju i zdravstveni radnici iz Berana koji su bili u kontaktu sa pacijentom iz Plava.

„Tako da se i u tom dijelu stanje u potpunosti normalizuje“, dodao je Radojević.

On je podsjetio da Dom zdravlja Stara varoš od danas pruža usluge vakcinacinacije i preventivnih pregleda djece u dvije smjene.

„Pri čemu je potrebno unaprijed zakazati termin na broj telefona 067009433“, kazao je Radojević, dodajući da se već oko 400 roditelja interesovalo.

On je rekao da su u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori ambulantni poliklinički pregledi pacijenata otkazani do daljnjeg.

“Isključivo se obavljaju pregledi hitnih stanja, pogotovo pacijenata sa malignim bolestima. Čim epidemiološka situacija dozvoli, postepeno ćemo normalizovati i omogućiti nesmetan rad polikliničkih djelova zdravstvenog sistema”, rekao je Radojević.

Najčitanije