fbpx
NaslovnicaCovid19Begić: Situacija ne izmiče kontroli

Begić: Situacija ne izmiče kontroli

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori epidemiološka situacija ne izmiče kontroli, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić i pozvao građane da budu odgovorni.

“Kao društvo vrlo dobro znamo šta treba da činimo. Ako ste identifikovani kao kontakt, vaša je društvena obaveza da ostanete izolovani, nije nužno imati rješenje zdravstveno-sanitarne inspekcije”, naveo je Begić na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

Prema njegovim riječima, poštovanjem mjera rezultat može da se postigne.

“Svako od nas može prvo biti inficiran i predstavljati potencijalnu opasnost za okolinu”, kazao je Begić i ukazao na to da građani moraju da nauče da žive sa Kovidom.

Na pitanje da li, ukoliko se uzme u obzir da se kontakti koji nemaju simptome ne testiraju obavezno i da broj oboljelih iz dana u dan raste, to znači da situacija izmiče kontroli, Begić je odgovorio odrično.

On je poručio da se ne smiju zaboraviti mnoge druge zdravstvene potrebe, a, kako je naveo, biće ih sve više, posebno što se tiče mentalnog zdravlja.

Begić je, upitan da prokomentariše da li NKT planira izradu pravilnika o funkcionisanju javnog saobraćaja, kazao da je IJZ izradio preporuke i za javni saobraćaj, gdje su navedeni uslovi koji treba da se poštuju, a posebno nošenje maski.

“Apelujem na željeznički prevoz da u narednom periodu poveća broj vagona, ili broj linija. Povećanje broja linija jedna je od najučinkovitijih mjera kada se radi o smanjenju broja putnika na jednoj liniji”, rekao je Begić.

Govoreći o slučajevima preminulih od Kovida-19 u kućnim uslovima, Begić je kazao da je u subotu preminula pacijentkinja koja je bila 1930. godište i kojoj je post-mortem utvrđen koronavirus, ali je smrt bila nagla i iznenadna.

“Takođe, jedan pacijent je preminuo zbog politraume i dokazano je da je bio Kovid pozitivan, ali se smrt ne vodi kao povezana sa koronom”, rekao je Begić.

On je naveo da je IJZ trenutno fokusiran na analizu podataka u bazi i na opštine u kojima se registruje obolijevanje.

“Što se tiče analiza koje se šalju u Njemačku, nije bilo slato ništa od 10. jula. Uspijevamo da završimo sve analize u roku od 48 sati. Postoji problem priliva uzoraka i neselektivnog testiranja”, rekao je Begić.

Direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković kazao je da ta zdravstvena ustanova nijednog dana nije redukovala odnos prema hroničnim i onkološkim pacijentima i da uspijevaju da im pruže sve procedure.

Na pitanje da li se pacijenti koji bivaju hospitalizovani odmah testiraju na koronavirus kako bi se izbjegla situacija da zaraze ostale pacijente, on je odgovorio da se u KCCG prema svakom hospitalizovanom pacijentu postupa kao da je Kovid pozitivan, dok se ne dokaže drugačije.

“Svi pacijenti koji ulaze u KCCG se testiraju. Ti pacijenti se hospitalizuju zbog drugih razloga. Rutinskim testiranjima dolazimo do podataka da su često i takvi pacijenti pozitivni”, rekao je Eraković.

To ih, kako je naveo, upozorava da stepen pažnje moraju podići na viši nivo i to je značajan stepen odbrane od unosa infekcije u samu ustanovu.

Najčitanije