fbpx
NaslovnicaCovid19Svim punoljetnim građanima omogućiti da prime treću dozu vakcine

Svim punoljetnim građanima omogućiti da prime treću dozu vakcine

Podgorica, (MINA) – Svim punoljetnim građanima treba omogućiti primanje treće doze vakcine protiv COVID-19, najmanje pet mjeseci nakon prijema druge, preporučilo je Stručno savjetodavno tijelo za imunizacije (NITAG), navodeći da postoje izuzeci kada je ta preporuka u pitanju.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, na osnovu zaključaka sa sjednice NITAG-a donesene su nove preporuke za vakcinaciju protiv koronavirusa koje se odnose na uvođenje treće doze, vakcinaciju osoba koje su prethodno preboljele COVID-19, kao i kombinovanje vakcina u primovakcinaciji.

„NITAG predlaže da se omogući administriranje treće doze vakcine protiv COVID-19 za cijelu populaciju punoljetnih građana, nakon proteklih najmanje pet mjeseci od druge doze vakcine ili nakon jedne doze za osobe vakcinisane J&J/Janssen vakcinom, osim kod izuzetaka“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se analiza antitijela osobama koja ne pripadaju posebno ranjivim kategorijama ne preporučuje, i da nema značaja u odlučivanju o trećoj dozi vakcine za osobe kojima je od druge doze proteklo minimum pet mjeseci, tako da analizu u tim slučajevima nije potrebno, niti opravdano raditi.

U pogledu izbora vakcine za treću dozu, starijima od 60 godina kao treća doza preporučuje se mRNA vakcina, odnosno Pfizer, nezavisno od vrste vakcine koju su prethodno primili, zbog, kako je pojašnjeno, dokumentovane imunogenosti, a imajući u vidu inače očekivani slabiji imuni odgovor nakon vakcinacije kod tih osoba.

„Osobe mlađe od 60 godina, trećom dozom mogu se vakcinisati mRNA vakcinom ili istom vrstom vakcine koju su prethodno primile, ukoliko je dostupna“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su izuzeci od opšteg pravila o primjeni treće doze osobe koje pripadaju posebno klinički ranjivim kategorijama.

„Treća doza vakcine može se dati već poslije dva mjeseca od druge doze, ali uz obavezno poštovanje procedure“, precizirali su iz IJZ.

Vakcinacija trećom dozom vakcine nije neophodna ni osobama koje su preboljele COVID-19, a prije prebolijevanja su kompletno vakcinisana.

Kako je pojašnjeno, kod njih se predlaže praćenje titra antitjela nakon pet mjeseci od oporavka, kada se u skladu sa nalazom može donijeti odluka o eventualnoj primjeni treće doze.

Osobama koje se razbole nakon primanja prve doze, preporučuje se da drugu dozu prime nakon pet mjeseci od oporavka.

NITAG preporučuje da se osobama koje su samoinicijativno provjeravale antitjela najmanje dva mjeseca nakon druge doze i imala odsustvo serološkog odgovora provjeri serološki status u IJZ-u.

„Ukoliko se potvrdi negativan serološki nalaz, treća doza se može dati odmah“, dodaje se u saopštenju.

U preporukama NITAG-a se navodi da se osobe koje su prethodno preboljele COVID-19, ukoliko započinju vakcinaciju unutar šest mjeseci od oporavka, smatraju kompletno vakcinisanim kada dobiju samo jednu dozu vakcine.

Tim osobama se, kako je pojašnjeno, druga doza vakcine može dati nakon isteka pet mjeseci od aplikacije jedne doze vakcine.

Ukoliko su osobe nakon prebolijevanja primile dvije doze vakcine, treća doza se preporučuje najranije pet mjeseci nakon kompletiranja vakcinacije.

Kada je u pitanju kombinovanje prve i druge doze, ono se preporučuje ukoliko je nakon prve doze došlo do ozbiljnih neželjenih događaja ili u slučaju kada je kao druga doza nedostupna vakcina od istog proizvođača.

„Za sada, postoje dobro dokumentovana iskustva kada je u pitanju kombinovanje Astra Zeneka i Pfizer vakcine, kao i manja iskustva u kombinovanju Sinofarm i Pfizer vakcine“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije