fbpx
NaslovnicaCovid19Prva isporuka vakcine u prvom kvartalu sljedeće godine

Prva isporuka vakcine u prvom kvartalu sljedeće godine

Podgorica, (MINA) – Prva isporuka COVID-19 vakcine kroz COVAX mehanizam očekuje se u prvom kvartalu sljedeće godine, kada će početi vakcinacija, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ su podsjetili da je Crna Gora potpisnica COVAX mehanizma, kojim upravljaju Global Alliance for Vaccines and Immunizations (GAVI) i Svjetska zdravstvena organizacija.

Iz Instituta su rekli da je kroz taj mehanizam rezervisana količina vakcina dovoljna za vakcinaciju 20 odsto populacije, koja osigurava optimalnu zaštitu pripadnicima najugroženijih grupa i zaposlenima u službama čiji rad je nužan za nesmetano funkcionisanje države.

Navodi se da je jedan od osnovnih zadataka COVAX-a garantovanje pravedne, pravovremene, odnosno istovremene i jednake dostupnosti COVID-19 vakcina svim državama članicama mehanizma, nezavisno od njihove platežne moći, ili veličine tržišta.

“Prema trenutno dostupnim informacijama, prva isporuka vakcine kroz COVAX mehanizam se očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine, kada će vakcinacija i krenuti”, naveli su iz IJZ-a.

Kako su kazali, postoje najave i preogovori o nabavci određene količne vakcina od zemalja članica Evropske unije (EU).

Iz IJZ-a su rekli da je izvjesno da će, u prvim mjesecima vakcinacije, potražnja za vakcinama višestruko premašivati ponudu, pa se državama preporučuje uspostavljanje nivoa prioriteta vakcinacije, pri čemu prednost treba dati najugroženijim grupama.

“Takođe, ako uzmemo u obzir činjenicu da je trenutni fokus proizvođača usmjeren ka značajno većim i bogatijim tržištima, odluka o pridruživanju COVAX mehanizmu je opravdana i u najboljem interesu crnogorskih građana i zaštite njihovog zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ-a su kazali da Crnu Goru takođe očekuje i registracija vakcina koje će stići kroz COVAX mehanizam.

Riječ je, kako su objasnili, o zakonom definisanoj proceduri koja je u nadležnosti Instituta za ljekove i medicinska sredstva – CInMED (bivši CALIMS).

“Tim IJZ-a uveliko realizuje aktivnosti iz domena naših zakonskih ovlašćenja koje prethode vakcinaciji. Pomenute aktivnosti su neophodne, kako bi ovaj zahtjevan proces, definisan međunarodnom i domaćom regulativom, uspješno protekao”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je jedan od bitnih aspekata edukacija zdravstvenih radnika i medija u cilju pravilnog informisanja građana i sprečavanja širenja štetnih i naučno neutemeljenih informacija.

“Zajedno sa drugim partnerima, IJZ će jačanju ovog segmenta posvetiti posebnu pažnju u periodu koji je pred nama”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije