fbpx
NaslovnicaCovid19Prosječna starost oboljelih u Crnoj Gori 42 godine

Prosječna starost oboljelih u Crnoj Gori 42 godine

Podgorica, (MINA) – Prosječna starost svih oboljelih od COVID-19 u Crnoj Gori bila je 42 godine, a preminulih 70 godina, kazao je rukovodilac Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u Crnoj Gori trenutno aktivno 17 slučajeva, oporavljenih je 297, umrlo je devet osoba, a pod nadzorom su 1.133 osobe.

Prema riječima Lazovića, vrlo je interesantna starosna struktura oboljelih.

„Prosječna starost svih 324 oboljelih je bila 42 godine, a ovih devet bolesnika koje smo izgubili 70. Najmlađi preminuli imao je 52, a najstariji 83 godine“, kazao je Lazović.

On je rekao da svaku smrt kod bolesnika koji ima infekciju koronavirusom, Svjetska zdravstvena organizacija vodi kao COVID smrt.

„Tu treba napraviti razliku šta je smrt sa COVID-om, a šta od COVID-a. Mi smo smrt od COVID-a imali kod tri pacijenta, a smrt od COVID-a kod šest“, precizirao je Lazović, dodajući da su svi umrli bili muškog pola.

Kako je naveo, stopa mortaliteta u Crnoj Gori je 2,77, dok je u Srbiji 2,14, u Hrvatskoj 4,14, u Sloveniji 6,9 a u Italiji 13,9.

Lazović je kazao da su mjere koje je donijelo NKT donijete na instrukciju ljekara, i one su, kako je naveo, odlične.

On je kazao da građani šetaju u grupama, da se ne održava fizička distanca i da se maske rijetko nose.

„Sada je sudbina pandemije u našim rukama, i napravićemo ostatak rezultata dobrim onoliko koliko građani budu čuli naše molbe da poštuju mjere i da ih ne shvataju olako“, istakao je Lazović.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić kazao je da se mnoge države, koje su prebrzo popustile mjere, sada suočavaju sa ponovnim vraćanjem virusa.

Kako je naveo, crnogorski zdravstveni sistem učio je na greškama drugih.

“Potencijal virusa nije nestao. Zdravstveni sistem je i dalje spreman da reaguje na pojavu virusa. Moramo se pridržavati mjera što više možemo”, kazao je Begić.

Prema njegovim riječima, svaki bliski kontakt je i dalje rizičan.

“Mjere treba poštovati uvijek i svuda, a primjećujem da je mjera fizičke distance građanima postala svakodnevna rutina”, rekao je Begić.

Na pitanje o potencijalnom otvaranju granica, on je kazao da je Svjetska zdravstvena organizacija tu oblast prepustila državama.

“Crna Gora je predanim radom i partnerskim odnosom sa građanima došla do sadašnjih rezultata. Što se tiče uslova za ulazak u Crnu Goru, to ostaje da se vidi. Borba će biti gotova onoga trenutka kada sve države riješe problem obolijevanja od koronavirusa”, rekao je Begić.

Prema njegovim riječima, još nema osnova za nošenje zaštitnih maski na otvorenom.

“Maska ne može zamijeniti fizičku distancu. Sada se nalazimo u fazi kada građani preuzimaju odgovornost za sopstveno zdravlje”, kazao je Begić.

On je naveo i da je organizovanje svadbi i sahrana jedan od prvih narednih koraka koji će biti predloženi.

“Pogotovo kada su u pitanju sahrane. Svadbe nose mnogo veći epidemijski potencijal i neće imati prioritet u odnosu na sahrane”, rekao je Begić.

On je dodao da je i jedna od mjera koju je IJZ predložio Ministarstvu zdravlja otvaranje javnih kupališta i plaža.

“Konačnu odluku o tom pitanju donijeće Ministarstvo zdravlja”, rekao je Begić.

Najčitanije