fbpx
NaslovnicaCovid19Matične ćelije mogle bi biti lijek za koronavirus

Matične ćelije mogle bi biti lijek za koronavirus

Ljubljana, (MINA) – Mezenhimske matične ćelije mogle bi se koristiti u borbi protiv koronavirusa, jer imaju sposobnost da uravnoteže funkcionisanje imunog sistema i regeneraciju tkiva, ocijenjeno je na debati koju je organizovala Slovenačka agencija za štampu (STA).

Kako prenosi STA, na debati je raspravljano o terapiji matičnim ćelijama kao jednom od mogućih rješenja za liječenje COVID-19, naročito za najteže slučajeve.

Profesor kliničke patologije Frančesko Kurcio rekao je da koronavirus neće nestati i da bi se mogli pojaviti i novi virusi, zbog čega je važno biti spreman i odmah pronaći dobro rješenje.

“Za liječenje COVID-19 koriste se ljekovi za druge virusne bolesti, uključujući HIV i malariju, koji ponekad daju dobre rezultate, a ponekad ne”, kazao je Kurcio.

Prema njegovim riječima, trenutno najbolje rješenje su mezenhimske matične ćelije, podgrupa matičnih ćelija, jer one imaju sposobnost da uravnoteže funkcionisanje imunog sistema i regeneraciju tkiva.

Bivša direktorica Nacionalnog instituta za biologiju Slovenije Tamara Lah Turnšek kazala je da se terapija mezenhimskim matičnim ćelijama može razmotriti u drugoj fazi COVID-19, kada bude moguće prepoznati akutni respiratorni distres sindrom (ARDS).

“ARDS je posljedica snažnog upalnog odgovora, zvanog citokinska oluja, i za sada nema lijeka, ali primjena mezenhimskih matičnih ćelija olakšava njegove posljedice i poboljšava oporavak”, navela je Lah Turnšek.

Ona je kazala da u tom procesu mezenhimske matične ćelije igraju dvije važne uloge – vode računa o uravnoteženom odgovoru imunološkog sistema i podstiču ostale ćelije na regeneraciju tkiva.

Da bi se temeljno istražila terapija mezenhimskih matičnih ćelija i plasirala na tržište, formiran je konzorcijum od 13 partnera iz osam zemalja, pri čemu je vodeći partner slovenačka biotehnička kompanija Educell.

Direktor Educell-a Miomir Knežević rekao je da, iako se za veliki dio stanovništva tokom pandemije koronavirusa ne može puno učiniti, „možemo da naučimo i pripremimo alate za sljedeću epidemiju, koja će se sigurno dogoditi“.

“Potrebno je obezbijediti dovoljnu proizvodnju matičnih ćelija, a to je drugačija vrsta medicinske intervencije koju moramo razviti zajedno sa bolnicama, proizvođačima i naučnicima”, kazao je Knežević.

On je rekao da od Evropske agencije za ljekove zavisi kada će prve kliničke studije biti dostupne istraživačima, navodeći da će neki rezultati i rješenja sigurno biti dostupni na jesen.

Najčitanije