fbpx
NaslovnicaCovid19Galić: Za sada ne razmišljamo o zaključavanju

Galić: Za sada ne razmišljamo o zaključavanju

Podgorica, (MINA) – Aktuelne epidemiološke mjere ostaće na snazi naredne dvije sedmice, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i poručio da se za sada se ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore.

Galić je naveo da je u svjetlu ažuriranja protivepidemijskih mjera, trend u svijetu, koji prati i Crna Gora, da se prednost daje vakcinaciji.

On je kazao da imunizacija vodi ka dodatnoj liberalizaciji epidemioloških mjera.

“Za sada se ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore, ali mi pratimo epidemiološku situaciju i, shodno njoj, mjere će biti prilagođavane situaciji na terenu. Konkretno, aktuelne mjere ostaće na snazi naredne dvije sedmice”, rekao je Galić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je u posljednje dvije sedmice, broj zaraženih opao oko 25 odsto, a da je zabilježen i pad hospitalizacija za oko osam odsto.

Galić je rekao da je od 1. avgusta do 18. oktobra u Crnoj Gori zaraženo 36.515 ljudi da se oporavilo 98,9 odsto.

“Nažalost, 1,1 odsto zaraženih je preminulo. Osam od deset preminulih pacijenata su bile nevakcinisane osobe. Svi preminuli mlađi od 40 godina su takođe bili nevakcinisani”, kazao je Galić.

On je istakao da je, bez obzira što su neposredni uzročnici smrti bili najrazličitiji, zajednički imenilac da su svi bili nevakcinisani.

Galić je rekao da je najviše preminulih između 70 i 79 godina.

On je kazao da je Institutu za ljekove i medicinska sredstva, podnijet zahtjev za uvoz dodatnih količina vakcine Sputnik V, 40 hiljada doza, koji se trenutno nalazi u postupku stručne procjene.

Galić je objasnio da se u Institutu svaki zahtjev procjenjuje u skladu sa propisanim postupcima kojima su implementirani evropski i međunarodni standardi koji garantuju kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka.

On je rekao da se u skladu sa zakonom, za imunološke ljekove odobrava svaki pojedinačni uvoz, odnosno kontroliše kvalitet prije njihovog stavljanja u promet, odnosno upotrebe.

Galić je kazao da će, prema informacijama iz CInMED-a, odluka u vezi sa upotrebom Sputnjika V biti poznata narednih sedam dana i da će ona biti konačna.

“Mi koristimo vakcine koje preporučuju Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva i Svjetska zdravstvena organizacija, ali to ne znači da ne treba da se primjenjuju druge vakcine koje su, u slučaju Crne Gore, prethodno ispitane i za koje CInMED garantuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost”, istakao je Galić.

On je naveo da se Sputnjik V koristi u 70 zemalja svijeta – od Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine do nekih zemalja članica Evropske unije, poput Mađarske.

“Zdravlje građana je prioritet, a vakcinacija, pokazuju podaci i iz naše zemlje, u najvećem procentu štiti od najtežih oblika bolesti”, poručio je Galić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije