NaslovnicaArhivaStvaraće uslove za olakšano poslovanje preduzeća u vlasništvu žena

Stvaraće uslove za olakšano poslovanje preduzeća u vlasništvu žena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja će i u narednom periodu nastaviti da obezbjeđuje podsticajne mjere i stvara uslove za olakšano poslovanje preduzeća u vlasništvu žena, saopštila je državna sekretarka u tom Vladinom resoru Milena Lipovina-Božović.

Ona je na okruglom stolu u okviru javne rasprave o Nacrtu Strategije razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori do 2024. godine, kazala da Ministarstvo ulaže značajne napore da se ekonomski položaj žena i njihovo učešće u preduzetništvu unaprijede.

“Stalno se suočavamo sa činjenicom da žene mnogo manje od muškaraca učestvuju u preduzetništvu, da se mnogo teže odlučuju za to, mada im ne nedostaju ni vještine, ni znanja, ni nivo obrazovanja. U narednom periodu je jako važno ostvariti transformaciju sa procesa kreiranja ka efikasnoj implementaciji politike ženskog preduzetništva, i to kroz ciljanu programsku podršku namijenjenu ženama preduzetnicama shodno njihovim razvojnim potrebama”, rekla je Lipovina-Božović.

Ministarstvo će, kako je navela, u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na kreiranju instrumenta i mjera za podsticanje izvoza, i raditi na daljem razvoju digitalizacije i elektronskog poslovanja, u cilju snažnijeg i efikasnijeg poslovanja mikro malih i srednjih preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, okrugli sto organizovalo je Ministarstvo u partnerstvu sa Sekretarijatom Savjeta za konkurentnost.

Šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, Marija Šuković, zahvalila je Ministarstvu na prilici da aktivno učestvuju u izradi teksta Strategije i na taj način doprinesu unapređenju teksta dokumenta.

Ona je rekla da vjeruje da se došlo do kvalitetnog dokumenta koji će omogući bolji poslovni ambijent za žensko preduzetništvo.

Šuković je saopštila da Sekretartijat radi na preduslovima da se ženski glas u biznisu više čuje, a doprinos žena privredi bude veći.

Nacrt Strategije je predstavio stručni konsultant, Igor Brkanović, koji je detaljno objasnio proces izrade tog dokumenta, osvrnuo se na naučene lekcije tokom implementacije prethodne i pružio pregled strateških ciljeva, mjera i aktivnosti.

Javna raspava je otvorena 8. marta i traje 30 dana. Svi zainteresovani sugesije i komentare mogu dostaviti u pisanoj formi na adresu [email protected]

Najčitanije