fbpx
NaslovnicaArhivaPožar u NP Durmitor se širi, ugrožen biodiverzitet

Požar u NP Durmitor se širi, ugrožen biodiverzitet

Podgorica, (MINA) – Požar koji je u nedelju izbio u mjestu Stupsko polje proširio se zbog lošeg vremena i ugrozio granični pojas Nacionalnog parka (NP) Durmitor i okolinu, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

U saopštenju se navodi da vatrogasna služba Opštine Mojkovac, Služba zaštite NP Durmitor i mještani treći dan pokušavaju da lokalizuju požar.

foto: NPCG

“Požar je primijećen u nedjelju i od ponedeljka su nepovoljne vremenske prilike izazvane vjetrom uticale na širenje požara koji je ugrozio granični pojas NP Durmitor, ali i okolinu“, kaže se u saopštenju.

Direktor NP Durmitor Pero Popović rekao je da su zaposleni u tom nacionalnom parku danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, i da rizikuju svoje zdravlje i život.

On je kazao da je Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u nedjelju poslao kanader.

„Međutim, ovdje je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi“, istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, ugrožen je biljni i životinjski svijet nacionalnog parka.

„Apelujem i pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je riječ o požaru koji prijeti da će „progutati“ ogromna prostranstva u parku i van njega”, poručio je Popović.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore se, kako je saopšteno, pored MUP-a, obratilo za pomoć i Vojsci Crne Gore.

NP Durmitor je apelovao na sve vlasnike imovine, mještane i posjetioce da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala.

„Praksa paljenja može štetiti biodiverzitetu nacionalnih parkova i narušiti prirodne vrijednosti parka, ali i ugroziti zdravlje ljudi i nanijeti štetu njihovoj imovini“, upozorili su iz NP Durmitor.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije