fbpx
NaslovnicaArhivaPolitička stabilnost države ključna za napredak ka EU

Politička stabilnost države ključna za napredak ka EU

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) nastaviće da podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u Uniji, a za napredovanje je ključna politička stabilnost države, poručili su visoki predstavnik Žozep Borelj i komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Oni su u zajedničkoj izjavi čestitali Jakovu Milatoviću pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći da se EU raduje saradnji sa svim političkim akterima kako bi pomogla Crnoj Gori da čvrsto ostane na njenom strateškom evropskom putu.

“Izgradnja konsenzusa o prioritetnim aktivnostima koje su ključne za napredak zemlje u pristupanju EU, i fokusiranje na hitne reforme vladavine prava koje je Evropska komisija predočila u najnovijem izvještaju o proširenju, od osnovne su važnosti za ispunjenje tog cilja”, kazali su Borelj i Varhelji.

Oni su poručili da su spremni da nastave da podržavaju Crnu Goru na putu ka članstvu u EU.

“Politička stabilnost je ključna za napredovanje ka EU, procesu koji donosi koristi i Crnoj Gori i Evropi u cjelini”, kazali su evropski zvaničnici.

Oni su podsjetili da je Zajednička izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, okarakterisala izbore kao konkurentne i, generalno, vođene na adekvatan način.

Kako su naveli, misija je, u svjetlu preliminarnih nalaza, ocijenila da su u kampanji poštovane osnovne slobode.

“Međutim, izborno zakonodavstvo ima brojne nedostatke i nejasnoće koje podrivaju njegovu efikasnost. Zbog toga je potrebna njegova temeljna revizija kako bi se riješila sva otvorena pitanja, prije svega propisi o finansiranju izbornih kampanja, koji dozvoljavaju da se zaobilaze obaveze, ograničavajući tako odgovornost”, kaže se u izjavi Borelja i Varheljija.

Kako su kazali, misija OEBS/ODIHR je u preliminarnoj procjeni navela da su dva predsjednička kandidata imala jednak pristup javnim medijima.

“Ali je takođe ukazala na zabrinutost zbog toga što su mediji i dalje veoma ranjivi na unutrašnje i vanjske uticaje korporativnih i političkih interesa”, naveli su Borelj i Varhelji.

Oni su ocijenili da te zabrinutosti treba riješiti što prije, dok se država priprema za parlamentarne izbore, kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost i izbjegla pravna nesigurnost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske odbojkašice bolje od Islanda

Podgorica, (MINA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je večeras u portugalskom...