fbpx
NaslovnicaArhivaDobit manja usljed povećanja troškova rezervisanja

Dobit manja usljed povećanja troškova rezervisanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Erste banka je tokom prošle godine ostvarila 5,1 miliona EUR neto dobiti, što je 58,5 odsto manje u odnosu na 2019.

“Najznačajniji uticaj na smanjenje neto dobiti imali su visoki troškovi rezervacija za potencijalne buduće gubitke po kreditima usljed pandemije koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

Ukupan trošak obezvrijeđenja i rezervacija je, kako se dodaje, iznosio sedam miliona EUR u prošloj godini, dok je u 2019. po tom osnovu ostvaren prihod od 119 hiljada EUR.

Banka je prilagodila poslovanje i dodatno ojačala finansijsku poziciju u susret potencijalnom usložnjavanju situacije tokom pandemije. Godinu je završila kao dobro kapitalizovana banka sa koeficijentom solventnosti od 22,85 odsto u odnosu na 20,18 odsto iz 2019, a što je znatno iznad zakonskog minimuma od deset odsto.

Glavni izvršni direktor, Aleksa Lukić, kazao je da je ostvaren kvalitetan rezultat koji je pokazao otpornost poslovnog modela banke u izazovnom periodu.

“Erste banka je od početka koronakrize u kontinuitetu snažan oslonac privredi. Ostvaren je rast kredita od deset odsto, a u saradnji sa finansijskim institucijama, Evropskom investicionom bankom i Evropskim investicionim fondom, obezbijeđena je dodatna finansijska podrška klijentima uz povoljnije uslove”, naveo je Lukić.

Digitalna strategija je, kako je rekao, pokazala svoje prednosti tokom pandemije, a digitalni kanali ostaće važan faktor rasta i generator prihoda i u narednom periodu.

„U ovom trenutku je nezahvalno davati ekonomske prognoze zbog neizvjesne turističke sezone koja će u značajnoj mjeri uticati na performanse cijele ekonomije. Ono što možemo reći je da Erste kao jedna od najvećih banaka u sistemu sa snažnom finansijskom bazom i podrškom vlasnika Erste&Steiermaerkische Bank i Erste Grupe, sebe vidi kao značajan faktor u procesu oporavka ekonomije od posljedica koronakrize“, kazao je Lukić.

Neto kamatni prihod Erste banke je tokom prošle godine povećan pet odsto, sa 23,5 miliona EUR na 24,6 miliona EUR tokom prošle godine, uprkos smanjenju neto kamatnih margina, a prvenstveno kao rezultat rasta kreditiranja.

“Neto prihod od naknada i provizija iznosio je 1,96 miliona EUR i bio je 45 odsto manji, što je rezultat smanjene poslovne aktivnosti klijenata i platnog prometa tokom pandemije, ali i privremenog ukidanja naknada klijentima tokom prvih mjeseci zdravstvene krize”, navodi se u saopštenju.

Na kraju prošle godine ukupna aktiva banke je iznosila 638,8 miliona EUR, odnosno šest odsto više nego na kraju decembra 2019. godine, kada je iznosila 605,1 milion EUR.

“Neto krediti klijentima su iznosili 424 miliona EUR i bili su deset odsto veći u odnosu na 2019, dok su ukupni depoziti klijenata banke porasli jedan odsto dostigavši 375,8 miliona EUR na kraju prošle godine”, rekli su iz Erste banke.

Rast u kreditima je, kako se dodaje, ostvaren dominantno zahvaljujući snažnom porastu kreditnog portfelja u sektoru privrede, što je nadoknadilo pad u novim plasmanima sektoru stanovništva. U segmentu privatnih kompanija, zabilježen je rast neto kreditiranja od 7,74 odsto u odnosu na 2019. godinu, a to je dovelo do rasta tržišnog učešća Erste banke koja je sa 26,65 odsto učestvovala u ukupnom neto rastu tržišta u ovoj kategoriji.

“U sektoru stanovništva, nastavljen je rast broja klijenata koji je na kraju prošle godine dostigao 112 hiljada, što je 5,6 odsto više nego u 2019. Broj ukupnih računa klijenata porastao je šest odsto, broj računa za uplatu penzija 1,2 odsto, a broj računa za uplatu zarada tri odsto, dodaje se u saopštenju.

U plasmanima segmentu stanovništva, najveće učešće su imali gotovinski krediti, 58 odsto, i stambeni krediti, 31 odsto.

Tokom prošle godine nastavljen je snažan rast broja korisnika elektronskog bankarstva, kojih je na kraju godine bilo 9,2 hiljada, odnosno 21,5 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

“Aplikaciju mobilnog bankarstva Erste mBanking je na kraju godine koristilo 6,5 hiljada građana, što predstavlja povećanje od 32,8 odsto u odnosu na kraj 2019. godine, dok je broj naloga realizovanih putem mBankinga bio 86 odsto veći nego 2019”, rekli su iz Erste banke.

U domenu kartičnog poslovanja tokom prošle godine je zabilježen rast od 9,3 odsto u broju aktivnih kartica, čiji je broj dostigao 63,7 hiljada.

“Mreža bankomata je proširena za tri nova bankomata, na ukupno 55”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije