fbpx
NaslovnicaCrna GoraHajduković pozvao MCP da proglasi moratorijum na litije

Hajduković pozvao MCP da proglasi moratorijum na litije

Podgorica, (MINA) – Crnogorski naučnik Dragan Hajduković pozvao je Mitropoliju Crnogorsko-primorsku (MCP) da, najkasnije za sedam dana, proglasi jednogodišnji moratorijum na sve ulične demonstracije i litije.

Hajduković je u otvorenom pismu Mitropoliji kazao da, kao i više od 99 odsto građana, nije pročitao Zakon o slobodi vjeroispovijesti, tako da, kako je naveo, ne može ati svoj nestručni sud, niti ga porediti sa zakonima u drugim državama.

„Mogu jedino reći da nikada, baš nikada ne bih prihvatio da bilo ko, pa naravno ni MCP, bude obespravljen u Crnoj Gori“, istakao je Hajduković.

On je kazao da svako treba da se miroljubivo i demokratski bori za svoja prava i ubjeđenja.

Kako je naveo, kada je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u pitanju, borbu treba voditi u okviru institucija države, preko Ustavnog suda do evropskih institucija.

„Naravno, ulični protesti, uključujući i litije, su neotuđivo demokratsko pravo, ali kada se demokratsko pravo koristi bez mudrosti, uvijek postoji rizik od katastrofalnih posljedica“, rekao je Hajduković.

On je kazao da ima 71 godinu, i da još nikada nije vidio Crnu Goru „ovoliko podijeljenu, sa ovoliko netrpeljivosti i mržnje, bez minimuma kulture i poštovanja drugih ljudi i drugačijeg mišljenja, sa zabrinjavajućim brojem ekstremista i na strani vlasti i na strani opozicije“.

Zato, smatra Hajduković, ne treba dolivati ulje na vatru.

On je upozorio da, koliko god bile dobronamjerne i dobro organizovane, demonstracije i litije mogu izmaći kontroli „i, ne daj bože, postati iskra krvavog sukoba“.

„Zato pozivam MCP da pokaže mudrost, blagost, strpljenje i hrišćansku brigu i ljubav za sve građane Crne Gore i da proglasi jednogodišnji moratorijum na sve ulične demonstracije i litije“, navodi se u pismu Hajdukovića.

Prema njegovim riječima, katastrofalno loša vlast je dovela Crnu Goru „na samrtničku postelju“.

„U takvoj situaciji, hrišćanska dužnost svih vjernika u Crnoj Gori je da se smanje tenzije i da vjeru i Boga nose u duši i srcu a ne na ulici. Treba strpljivo pokušati riješiti probleme van ulice“, smatra Hajduković.

On je preporučio MCP-u jedan, kako je naveo, mnogo originalniji i miroljubiviji način demonstracija.

„Možete povremeno u različitim gradovima Crne Gore pozvati građane da u određenom vremenu niko ne izlazi na ulicu. Dakle, demonstriralo bi se ostajanjem kod kuće. Za onoga ko razumije, avetinjski prazan grad je ništa manje snažna poruka od punih ulica“, precizirao je Hajduković.

Kako je kazao, građani Crne Gore su, nažalost, daleko od mudrosti i sloge.

„A da je sloge, zamislite kako bi bilo veličanstveno da na dan izbora niko ne izađe iz kuće, da svi protestuju ostajući kod kuće“, naveo je Hajduković.

Prema njegovim riječima, bio bi to neviđen šamar profesionalnim političarima vlasti i opozicije „koji bi bio udarna vijest u svim svjetskim medijima i izazvao planetarno divljenje prema građanima Crne Gore“.

„Pozivam Vas da u roku od najviše sedam dana, dakle prije izbora, donesete najbolju ljudsku i hrišćansku odluku o moratorijumu na bilo kakve ulične proteste“, zaključuje se u pismu Hajdukovića.

Najčitanije