fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDeficit budžeta 206,6 miliona EUR

Deficit budžeta 206,6 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta za prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 206,6 miliona EUR ili 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i bio je devet odsto manji u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

U dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih šest ovogodišnjih mjeseci navodi se da je sprovođenje mjera usmjerenih na zaštitu zdravlja stanovništva od pandemije virusa Covid-19 uslovilo ograničenu ekonomsku aktivnost, što je posljedično tome uzrokovalo pad planirane naplate prihoda budžeta.

“Na drugoj strani, potreba dodatnog finansiranja zdravstvenog sistema i implementacija paketa mjera podrške privredi i građanima u cilju ograničavanja negativnih efekata pandemije zahtijevalo je i preraspodjelu rashoda budžeta kako bi se obezbijedio fiskalni prostor za finansiranje ovih mjera. Shodno novim ekonomskim okolnostima, u junu su usvojene izmjene i dopune Zakona o budžetu za ovu godinu.

Prihodi budžeta su u prvih pola godine iznosili 747,8 miliona EUR ili 16,2 odsto procijenjenog BDP-a, što je 0,4 odsto više u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

“Veća naplata prihoda u odnosu na planirane, prevashodno je rezultat bolje naplate poreza i doprinosa na zarade, od čega je porez na dohodak ostvaren iznad plana dva odsto, dok su prihodi od doprinosa veći od planiranih 1,7 odsto”, navodi se u dokumentu.

Bolja naplata prihoda po tom osnovu, dominantno je posljedica isplaćenih subvencija na zarade kao mjere podrške privredi u sklopu drugog paketa ekonomsko-socijalnih mjera.

Pored navedenog, u posmatranom periodu zabilježena je i veća naplata prihoda po osnovu poreza na dobit kao rezultat snažnog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine.

“Najveće negativno odstupanje u odnosu na plan zabilježeno je kod poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 1,9 odsto, usljed ograničene privredne aktivnosti uzrokovane pandemijom u prethodnim mjesecima. Manje ostvarenje ove kategorije prihoda vezano je za manji ostvareni promet u većini privrednih djelatnosti kao posljedice ograničenog rada”, kazali su iz Ministarstva finansija.

U odnosu na isti period prošle godine prihodi budžeta su manji 9,3 odsto, što je i očekivano u ekonomskim uslovima koje opredjeljuje pandemija i sprovođenje mjera za ograničavanje njenih posljedica.

“Izdaci budžeta u prvih šest mjeseci iznosili su 954,4 miliona EUR ili 20,7 odsto BDP-a i u odnosu na planirane manji su 1,8 odsto. U poređenju sa istim periodom prošle godine, izdaci budžeta su veći 7,5 odsto i to kao rezultat većeg izdvajanja za potrebe finansiranja mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi kroz realizovane mjere dva paketa socio-ekonomskih mjera”, precizirali su iz Ministarstva.

U strukturi izdataka budžeta, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 420,8 miliona EUR i na nivou su planiranih. Pored navedenog, kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 84,5 miliona EUR, što je 0,6 odsto manje od planiranih, odnosno 15,3 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

“Kapitalni budžet u periodu od januara do juna realizovan je u ukupnom iznosu od 71,8 miliona EUR, što je 6,3 miliona EUR više od plana, dok je u odnosu na prošlu godinu manje 14,8 miliona EUR, što je rezultat ograničavanja izvođenja radova na prioritetnoj dionici autoputa, usljed pandemije”, zaključili su iz Ministarstva.

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...