fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajnke: SAD će nastaviti da pomaže Crnoj Gori

Rajnke: SAD će nastaviti da pomaže Crnoj Gori


Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da pomažu Crnu Goru, prijatelja, partnera i saveznika, u jačanju zdravstvenog sistema i ekonomije u odgovoru na brojne posledice pandemije KOVID-19, saopštila je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Rajnke je kazala Danu da je američka vlada izdvojila 300 hiljada USD zdravstvene pomoći za ublažavanje širenja epidemije KOVID-19 u Crnoj Gori.

“Tih 300 hiljada USD pomoći USAID-a dio su dugoročnih američkih ulaganja u Crnu Goru u ukupnom iznosu više od 332 miliona dolara, uključujući više od milion dolara pomoći zdravstvu”, rekla je Rajnke.

Ona je navela da SAD preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sarađuju sa Vladom Crne Gore, međunarodnim humanitarnim partnerima I ostalim akterima na identifikaciji prioritetnih područja za podršku.

“Osim toga, kao dio aktuelnog regionalnog programa smanjenja rizika od katastrofe, USAID, putem Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Cr- venog polumjeseca, podržava Crveni krst u Crnoj Gori u pružanju obuke i opreme za novi centar za hitne operacije koji će uskoro biti otvoren kao podrška borbi protiv KOVID-a 19 i u budućim odgovorima na katastrofe”, kazala je Rajnke.

Ona je poručila da će SAD i dalje biti uz Crnu Goru, prijatelja, partnera i saveznika, dok ispituju nove mogućnosti podrške kako bi pomogli jačanju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije u odgovoru na brojne posledice pandemije KOVID-19.

“Moj tim u ambasadi posvećeno radi sa crnogorskim I međunarodnim partneri- ma na ovom hitnom zadatku”, rekla je Rajnke.

Ona je navela da je vlada Crne Gore uradila izvanredan posao i kad je riječ o brzom uvođenju snažnih preventivnih mjera i kad se govori o predstavljanju važnosti tih mjera javnosti.

Rajnke je rekla da osjeća lično zadovoljstvo što je tokom ove teške situacije u Crnoj Gori.

“Duboko sam zahvalna za nesebičnost svima koji su na prvoj liniji borbe protiv KOVID-a 19 i zbog svega što čine kako bismo bili zdravi i sigurni”, rekla je Rajnke.

Najčitanije