fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObezbijeđen ukrcaj crnogorskih pomoraca

Obezbijeđen ukrcaj crnogorskih pomoraca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Direktorat za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu Ministarstva saobraćaja obezbijedio je crnogorskim pomorcima ukrcaj u luke zemalja Evropske unije (EU).

Iz Ministarstva su saopštili da je u srijedu organizovani transport crnogorskih pomoraca od graničnog prelaza Karasovići, preko Neuma, Ploča do aerodroma „Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Direktorat je to realizovao u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ambasadama Crne Gore u Hrvatskoj, Njemačkoj i Holandiji.

„Takođe, obezbijeđen je i međunarodni transfer u vazdušnom saobraćaju na frankfurtskom aerodromu za povezane letove prema krajnjim destinacijama ukrcajnih luka“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako su objasnili, odobrenju korišćenja transportnih koridora za ukrcaj crnogorskih pomoraca predhodila je intenzivna komunikacija Ministarstva saobraćaja i pomorstva sa Delegacijom EU u Crnoj Gori i Transportnom zajednicom koju čine zemlje EU i šest zemalja Zapadnog Balkana.

„Izuzetan doprinos u realizaciji zajedničkog cilja, odnosno nesmetanog odlaska i povratka naših pomoraca sa brodova, dao je i crnogorski Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu, jedan od osnivača i stalnih članova Evropskog udruženja transportnih radnika (ETF), koji se nakon inicijative Ministarstva direktno obratio toj evropskoj instituciji i obezbijedio njenu podršku u Evropskoj komisiji (EK)“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da se za svaki budući ukrcaj potrebno obratiti tom Vladinom resoru, s obzirom na i dalje prisutna ograničenja na graničnim prelazima i kretanju u zemljama EU zbog pandemije koronavirusa.

„Nakon toga će Direktorat za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova obezbijediti nesmetan prolaz crnogorskih pomoraca do ukrcajne luke“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...