fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržavnim mjerama pomoći ugostitelje

Državnim mjerama pomoći ugostitelje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) će predložiti da država subvencionira 70 odsto troškova zakupa za sve ugostitelje koji imaju potpisane i notarski ovjerene ugovore o zakupu za prostor u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost.

Portparol i član Predsjedništva SDP-a, Mirko Stanić, saopštio je da su to veliki fiksni troškovi, a činjenica da je odlukama Ministarstva zdravlja djelatnost zabranjena nameće obavezu da se pokrije dio tih troškova.

»Ovom mjerom bi se značajno olakšao položaj preko tri hiljade ugostitelja u kojima radi značajan broj građana Crne Gore«, naveo je Stanić u saopštenju.

On je rekao da je, pored dijela dobrih rješenja, jasno da mjere definisane za zatvorene djelatnosti, prije svih ugostiteljstvo, ne mogu obezbijediti stabilnost u tom sektoru, nastavak poslovanja, kao i opstanak dobrog dijela ugostitelja i njihovih zaposlenih.

»Ovo posebno dobija na značaju ako se zna da je jedan dio zaposlenih u zatvorenim djelatnostima radio u sivoj zoni. Bez obzira na taj momenat i o ovom dijelu zaposlenih se posebno mora voditi računa«, rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, subvencioniranjem dijela minimalne zarade i poreza i doprinosa poslodavac teško može pokriti stvarni trošak zaposlenog u ugostiteljstvu, a da se ne govori o tome koliki su dodatni prihodi svih zaposlenih u toj branši, prije svih konobara, kada objekat normalno radi.

»Da li su se kreatori mjera pitali kako obezbijediti da ugostitelji i njihovi zaposleni prežive? Da obezbijede egzistenciju svojih porodica, plate, stanarine i brojne druge obaveze? Reklo bi se da nijesu ili makar ne u dovoljnoj mjeri«, ocijenio je Stanić.

On smatra neophodnim da se mjere za ugostiteljstvo dodatno koriguju, uvažavajući činjenicu da postoji nekoliko hiljada zaposlenih u sektoru ugostiteljstva.

»Dodatne mjere mora pratiti i odgovarajući set mjera sa lokalnog nivoa koji se mora odnositi na ukidanje obaveza plaćanja svih dažbina prema opštinama i opštinskim preduzećima na određeni vremenski period«, dodao je Stanić.

On je kazao da su dodatne mjere neophodne kako bi ukupni paket imao efekta i predstavljao dobar osnov da najveći dio poslodavaca u zatvorenim djelatnostima sačuva poslovanje i održi kontinuitet u broju zaposlenih.

Najčitanije