fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte potonule prema 27 USD

Cijene nafte potonule prema 27 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 27 USD, budući da ograničenja putovanja i društvenih kontakata zbog epidemije koronavirusa umanjuju potražnju.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 1,39 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 27,34 dolara, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 2,59 USD nižoj cijeni, od 24,44 USD. Juče je zaključio trgovanje u minusu 1,75 dolara.

Posljednji put se naftom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) trgovalo po tako niskoj cijeni daleke 2002. godine, kada je Kina tek započinjala svoj uspon prema poziciji glavne globalne ekonomske sile, podižući svjetsku naftnu potrošnju na rekordni nivo.

Najbogatije države svijeta se spremaju da potroše milijarde USD kako bi ublažile uticaj pandemije koronavirusa na ekonomije, ograničavajući paralelno društvene kontakte mjerama kakve nijesu viđene od Drugog svjetskog rata.

Analitičari Goldman Sachsa smatraju da je kolaps potražnje za naftom zbog širenja koronavirusa sve akutniji, procjenjujući da će cijena barela u Londonu u drugom tromjesečju pasti na najniži nivo od početka 2002. godine.

U Goldman Sachsu očekuju da će do kraja marta potražnja pasti osam miliona barela dnevno a u ovoj godini 1,1 miliona barela dnevno, najviše u istoriji.

Iz kompanija Rystad Energy ocijenili su da će se potražnja smanjiti 2,8 odsto odnosno, 2,8 miliona barela dnevno.

“Da bismo dočarali kontekst, podsjećamo da smo još prošle sedmice prognozirali smanjenje za samo 600 hiljada barela”, naveli su iz kompanije.

Ta savjetodavna kuća očekuje da će potražnja u aprilu biti manja za 11 miliona barela dnevno nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Uticaj epidemije na potražnju otkrivaju i službeni podaci japanskog Ureda za trgovinu, prema kojima je uvoz sirove nafte u trećoj ekonomiji svijeta u februaru smanjen za devet odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Pritisak na tržištu pojačava i cjenovni rat Saudijske Arabije, vodeće članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije, nakon što su početkom mjeseca propali razgovori o koordiniranom dodatnom ograničenju snabdijevanja.

Ministarstvo energetike Saudijske Arabije saopštilo je da je nacionalnoj naftnoj kompaniji Aramcu odredilo da u narednim mjesecima nastavi da proizvodi rekordnih 12,3 miliona barela dnevno.

U takvim okolnostima je ministar za naftu, Thamer al-Ghadhban, zatražio hitan sastanak članica OPEC-a i nezavisnih proizvođača.

Al-Ghadhban je zatražio od OPEC-a da pomogne da se što prije organizuje vanredni sastanak OPEC+ kako bi raspravili o svim mogućim mjerama uravnoteženja tržišta nafte.

OPEC je posebno u srijedu saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 30,36 USD, što znači da je oslabila 27 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.
(kraj) bvj

Najčitanije