fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProširena istraga protiv službenika Atlas banke

Proširena istraga protiv službenika Atlas banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) proširilo je u ponedjeljak istragu protiv okrivljenih službenika Atlas banke, O.S, A.V. i S.P, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo pranje novca.

Specijalna džavna tužitejka, Lidija Vukčević, kazala je da su O.S, A.V. i S.P, kao pripadnici kriminalne organizacije okrivljenog D.K, dio novca koji potiče iz kriminalne djelatnosti preuzimali od Đ.Đ. i V.R. i stavljali ga u legalne tokove.

„Oni su to radili na način što su primljenu gotovinu depononali u korist računa D.K. i sa njim povezanih ooba, da bi taj novac dalje transferisali po uputstvima D.K. u korist većeg broja računa preko kojih su obavljana razna dospjela plaćanja i kupovine pokretnih i nepokretnih stvari“, rekla je Vukčević na zajedničkoj konferenciji za novinare Uprave policije i SDT-a.

U pitanju je novac od oko 1,5 miliona EUR, što je samo dio od ukupno osam miliona EUR stečenih kriminalnom djelatnošću, odnosno prodajom akcija hotela Princes.

Novac je, kako je objašnjeno, u tom procesu često mijenjao svoj oblik od faze ulaganja, ubacivanja u legalne tokove, preko faze raslojavanja i integtracije, a sve u cilju da se isti prikaže kao zakonito stečeni.

Vukčević je podjsetila da je SDT u septembru ove godine takođe proširilo i istragu protiv D.K, V.R. i Đ.Đ, zbog krivičnog djela pranje novca.

D.K. je novac od prodaje hotela Princes, odnosno osam miliona EUR, unio u Crnu Goru, nakon čega je okrivljenom R.V. predao novac i naložio mu da ga stavi u sef njegove kancelarije u Atlas banci.

D.K. je potom davao naloge okrivljenima R.V. i Đ.Đ. da iz sefa, gdje su držali osam miliona EUR, uzimaju odrđene količine i da ih, po njegovom nalogu i uputstvima, predaju određenim osobama za različite svrhe i tako stavljaju u legalne tokove.

Vukčević je podsjetila na aktivnosti i radnje koje je SDT preduzimalo u posljednjem periodu kada su u pitanju postupci koji se vode protiv organizatora kriminalne organizacije D.K. i njenih pripadnika, većeg broja pojedinaca, protiv kojih su pokrenuti krivični postupci.

Ona je saopštila da su u prethodnom periodu podignute tri optužnice kada je u pitanju ta krminalna organizacija.

„To je slučaj Kaspia u kojem su prikupljeni podaci i dokazi da je pribavljena imovinska korist u iznosu od 15 miliona EUR, zatim slučaj Karbon gdje je takođe podignuta optužnica i gdje do stepena osnovane sumnje postoje dokazi da je pribavljena imovinska korist u iznosu od dva miliona EUR“, dodala je Vukčević.

Prema njenim riječima, tu je i slučaj koji je poznat pod nazivom Aerodromi i gdje iz prikupljenih dokaza proizilazi osnovana sumnja da je pribavljena imovinska korist u iznosu od tri miliona EUR.

„Ti slučajevi su ili u fazi potvrđene optužnie ili je postupak utvrđivanja u toku. Osim ta tri slučaja SDT sprovodi veći broj izviđaja i istraga kada je u pitanju kriminalna organizacija koju je formirao D.K.“, navela je Vukčević.

Ona je saopštila da je već pri kraju istraga koja je poznata pod nazivom E-commerc, koja se vodi protiv ukupno 128 pojedinaca i 150 kompanija, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa.

„Do sada je sprovedenim vještaćenjem utvrđeno da je utajen porez u iznosu od oko 60 miliona EUR“, zaključila je Vukčević.

Najčitanije