fbpx
NaslovnicaCrna GoraOzvaničen početak gradnje Doma za stare u Nikšiću

Ozvaničen početak gradnje Doma za stare u Nikšiću


Nikšić, (MINA) – Dom za stare i starije osobe sa invailiditetom biće izgrađen na mjestu bivših ruiniranih objekata vojnog kompleksa u podnožju Trebjese u Nikšiću u okviru Regionalnog stambenog programa, a vrijednost te investicije je oko 7,4 miliona EUR.

Početak radova na tom projektu koji će se raditi u dvije faze, simboličnim polaganjem kamena temeljca ozvaničili su predsjednik Vlade, Duško Marković, ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav i predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

Marković je predočio da su kroz Regionalni stambeni program riješeni brojni važni projekti u Crnoj Gori koji se odnose na smještaj osoba iz ranjivih kategorija, u koje spadaju i penzioneri, izbjeglice i socijalno ugrožena lica.

”U prošloj godini izgradnjom 95 stanova zatvorili smo kolektivne centre u Beranama, Rudeš I i II, kao i najveći takav centar za izbjeglice na Koniku u Podgorici gdje je podignut 171 stan. I u Nikšiću su 2016. godine urađene dvije zgrade sa 63 stana”, podsjetio je Marković.

To je dokaz, kako je naveo Marković, da se Vlada sa svojim partnerima i donatorima odgovorno odnosi prema osobama u stanju socijalne potrebe koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

”Do kraja godine u okviru ovog Programa i u Herceg Novom biće podijeljeno 22 stana za socijalno ugrožene. Ukupna investicija za te projekte koju će obezbijediti Vlada biće oko 6,5 miliona EUR, a iz donacija će biti opredijeljeno 22 miliona EUR”, rekao je Marković i dodao da je riječ o projektu za svaku pohvalu i poštovanje.

Marković je, govoreći o projektu Doma za stare u Nikšiću naveo da će prva faza radova biti finansirana iz donatorskih sredstava, dok će drugu fazu tog projekta u cjelosti finansirati Vlada.

Orav je kazao da je projekat Doma za stare u Nikšiću jedan od najvećih projekata do sada odobrenih u okviru Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori.

”Ovo je sjajan primjer kako EU sa svojim partnerima može uticati da se unaprijede i promijene životi ljudi, naročito onih koji su došli zbog konflikata na prostoru bivše Jugoslavije”, ocijenio je Orav.

Prema njegovim riječima, ti projekti su naročito važni iz ugla unapređenja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, kao i ukupnog prosperiteta i boljeg standarda.

”Ovim pokazujemo i solidarnost za obezbjeđenje domova onima kojima su najviše potrebni, što je posebno važno zbog činjenice da evropska populacija sve više stara”, rekao je Orav.

I u Pljevljima, kako je podsjetio, izgrađen je Dom za 68 starijih osoba, što je jedan od dobrih primjera saradnje.

Orav je ukazao da je i iz ugla ljudskih prava i sloboda posebno važno stvaranje pristojnih uslova za život u bilo kojoj državi i pozvao Crnu Goru da nastavi sa uspješnom primjenom Regionalnog stambenog programa.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović rekao je da je značaj projekta Doma za stare i starije osobe sa invaliditetom u kome će biti smješteno 104 osobe značajan što će oni kojima je to potrebno dobiti mjesto za život sa svim neophodnim sadržajima, ali i što će u Domu biti uposleni novi radnici, kao i što će na mjestu bivših ruiniranih kasarni biti funkcionalno i moderno uređeni objekti.

On je podsjetio da su Ugovor o grantu potpisali Razvojna banka Savjeta Evrope (CEB-a) i Ministarstva rada i socijalnog staranja 10. avgusta prošle godine i precizirao da je prvom fazom projekta predviđena rekonstrukcija tri postojeća vojna objekta, odnosno upravne zgrade i dva smještajna paviljona.

”Ukupna vrijednost projekta prve faze iznosi oko 4,8 miliona EUR, a rok za završetak je deset mjeseci. Posao je dodijeljen nikšićkoj firmi LD gradnja, a ubrzo će biti donijeta odluka i o izboru izvođača za drugu fazu”, naveo je Grbović.

Opština Nikšić, kako je rekao, oslobodila je izgradnju Doma naknada za komunalno opremanje, a Agencija za projektovanje i planiranje uradila je projektnu dokumentaciju.

Prema riječima Grbovića, glavni donator Programa je EU, a zmnačajne donacije obezbijedile su i Vlade SAD, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke, kao i Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice i organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi.

Kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru prvi objekat urađen je u Nikšiću 2017. godine, kada je završena zgrada sa 62 stana, a ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 2,6 miliona EUR.

Najčitanije