fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitičke elite da smire tenzije, a ne raspiruju sukobe

Političke elite da smire tenzije, a ne raspiruju sukobe


Podgorica, (MINA) – Političke elite u Crnoj Gori i Srbiji treba da smiruju strasti i tenzija, a ne da kreiraju i dodatno podstrekuju sukobe, poručio je politikolog Vuk Velebit navodeći kao razlog loših odnosa to što se politika između dvije države svodi na lično.

On je rekao da tenzije između Srbije i Crne Gore nijesu desile odjednom, već da neko vrijeme postoje loši odnosi na relaciji Beograd – Podgorica.

„U situacijama kada postoje tenzije, kada su odnosi lošiji nego što bi trebalo da budu, potrebno je da političke elite u Crnj Gori i Srbiji smiruju strasti i tenzije“, kazao je Velebit agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, političari na Balkanu često zaboravljaju koja je njihova uloga.

„Uloga političara i partija u svakom društvu, ali i međunarodnim odnosima, treba da bude smirivanje sukoba, njihovo kanalisanje i amortizacija, a ne kreiranje sukoba i njihovo dodatno podstrekivanje. Tome nerijetko svjedočimo u čitavom Zapadnom Balkanu“, istakao je Velebit.

On je kao razlog loših odnose između Srbije i Crne Gore naveo to što se politika i unutar i između država svodi na lično.

„To je loše, jer kada politiku svedete na lično onda tu najviše ispaštaju građani. Odnosi između građana na Zapadnom Balkanu su mnogo boji nego što su odnosi političkih elita. Mislim da je na njima velika odgovornost da oni u tom javnom diskursu popravljaju svoje odnose i kanališu te sukobe, a ne da ih dodatno raspiruju“, dodao je Velebit.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Srbije, on je kazao da ih treba posmatrati više racionalno, a strasti ostaviti po strani.

Komentarišući oštre izjave ministara u Vladi Srbije o Crnoj Gori i predsjedniku Milu Đukanoviću koje su se mogle čuti poslednjih dana, Velebit je kazao da su ministri glasnogovornici srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

„Uprkos tome što možemo da čujemo od ministara, velika odgovornost na političkim elitama u Srbiji i Crnoj Gori je da smiruju tenzije, a ne da svođenjem politike na lično nastavljaju svoje obračune koji više ne djeluju kao međudržavni odnosi nego međuporodični“, naglasio je Velebit.

On smatra da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je nedavno utvrdila Vlada Crne Gore, samo neposredan povod koji doprinosi tenzijama.

Velebit je rekao da je to pitanje, umjesto da ostane u domenu crkve i religije, izmješteno u politički kontekst, što je, kako je naveo, veoma loše jer je u građanskim državama i društvima preduslov da crkva i država budu odvojene.

„U građanskim društvima trebalo bi da bude nebitno koje ste vjere, nacije, koji jezik govorite, jer država sve treba da tretira isto, a to se često narušava u državama Zapadnog Blakana. Ne bi trebalo da bude ni prostora ni za kakav nacionalizam, niti da se država miješa u crkvena pitanja“, ocijenio je Velebit.

Na pitanje da li je to tema za skretanje pažnje sa drugih stvari i problema, Velebit je rekao da pitanje Zakona i vraćanja crkvene imovine nije nastalo u Srbiji, niti ga je Srbija pokrenula, kao i da ne bi mogao da vidi povezanost sa pitanjem Kosova.

„To je više za unutarpolitičke potrebe u Crnoj Gori, pogotovo u kontekstu nadolazećih izbora gdje će to biti postavljeno kao pitanje – ili ste za to ili ne. Svako ko bude protiv Đukanovićeve politike i viđenja odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, biće proglašen za neprijatelja države ili slično“, naveo je Velebit.

On je rekao da trenutna situacija nije dobra i da samo doprinosi daljem rastu tenzija između Beograda i Podgorice.

Kako je rekao, vjeruje da se, ako je u interesu političkih elita u Srbiji i Crnoj Gori da unaprjeđuju odnose i poboljšanje života građana, ovo pitanje neće dalje koristiti za raspirivanje sukoba i tenzija.

„Istorija i nacionalizam treba da budu ostavljeni iza nas, a ne da nacionalizam ponovo bude oružje koje će političke elite korisiti u određenim trenucima zarad svojih potreba i održanja vlasti“, zaključio je Velebit.

Najčitanije