fbpx
NaslovnicaCrna GoraSnažna anticrnogorska histerija

Snažna anticrnogorska histerija


Podgorica, (MINA) – Kroz polemiku o Predlogu zakonu o slobodi vjeroispovijesti provijavaju brojne neistine i radi se o snažnoj anticrnogorskoj histeriji, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Poslanik te stranke Miloš Nikolić, kazao je da kroz polemiku o tom predlogu zakonu provijavaju brojne neistine poput one da je riječ o zakonu koji se bavi Srpskom pravoslavnom crkvom(SPC) što je netačno.

“Riječ je o zakonu koji na jednak i ravnopravan način reguliše status svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i koji je u potpunosti usaglašen sa najvišim međunarodnim pravnim standardima”, rekao je Nikolić dodajući da se još čeka mišljenje Venecijanske komisije.

On je kazao da se od čitavog zakona navodi kao sporno pitanje imovine koje je, kako je rekao, riješeno na pravedan način i ne odnosi se samo na SPC nego sve vjerske zajednice u Crnoj Gori.

Nikolić je rekao da je neistina i pokušaj zamjena teza koje plasira njihova politička konkurencija, ali i neke stukture van Crne Gore da vlasti nastoji stvoriti neku novu crkvu u Crnoj Gori.

“To nije tačno već će crnogorska vlast predvođena DPS-om i koalicionim partnerima predano raditi na obnovi autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, što smo već imali kroz istotiju, bez pokušaja da se stvara bilo šta novo”, kazao je Nikolić.

On je ocijenio da se radi o snažnoj anticrnogorskoj histeriji koja se plasira kako iz Crne Gore i Srbije kao i Rusije.

“U Crnoj Gori izvođači radova su dominantno iz Demokratskog fronta, određeni vjerski velikodostojnici, što se tiče Srbije tu su tradicionalno prisutne nacionalističke strukture u organizaciji srpske države, a javio se i ničim izazvan Sergej Željeznjak da komentariše nešto što su unutrašnje stvari druge države”, saopštio je Nikolić.

On je ocijenio da su na takve neistine i zamjene teza nasjeli i neki od predstavnika najviše državne vlasti Srbije.

“Vjerujemo da se koliko god bila jaka medijska propaganda mašinerija, jer su gotovi svi srpski mediji stavljeni u tu funkciju, ne može pobiti istorijska činjenica da je Crna Gora imala autokefalnu crkvu i da joj tu pravo pripada”, naveo je Nikolić.

On je rekao da u DPS-u, imajuću u vidu navedeno i i značaj ovog pitanja vjeruju da će u političkoj ravni postojati dovojno razuma i mudrosti da se ovo pitanje riješi dijalogom sa predstavnicima vlasti koji imaju legitimitet na osnovu izborne pobjede.

“Takvi eventualni razgovori i dijalog neće voditi u kompromise koji bi značili iskrivljavanje istorijskih činjenica i štetu za crnogorske državne interese”, poručio je Nokilić.

On je kazao da vjeruje da će uprkos povišenim tenzijama u narednom periodu biti laganija situaciji i da će se sve više razgovarati rječnikom argumenata a ne kletvi što je prisutno kod vjerodostojnika SPC.

“I da ćemo pitanje zakona, kako po prirodi i jeste i rješavati i on njemu razgovarati u pravnim terminima baveći se pravom a ne drugim stvarima koje su dominantno prisutne”, zaključio je Nikolić.

Najčitanije