fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryMarković: Veliki korak za demokratiju i ljudska prava

Marković: Veliki korak za demokratiju i ljudska prava


Podgorica, (MINA) – Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kada ga parlament usvoji, biće veliki korak za demokratiju i osnovna ljudska prava, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je kazao da je uvjeren da Crna Gora ima istorijsku priliku da ova pitanja stavi tamo gdje pripadaju.

“Što se tiče njegove primjene, država će imati i snage i odlučnosti da ga sprovede u život, kakva god bila i odakle god dolazila eventualna protivljenja”, kazao je Marković u intervjuu za list Pobjeda.

Upitan zašto crnogorska država nije bila u stanju da ukloni nelegalno sagrađenu limenu crkvu na Rumiji, krstionicu u moru kod Tivta ili nelegalno sagrađeni objekat u Dajbabama, Marković ističe da je to suviše naivno i laičko promišljanje svih koji to spočitavaju.

“Vlada ovom pitanju prilazi sa punim senzibilitetom kako se ne bi pojačavale podjele u zemlji među pravoslavnim stanovništvom. Društvena kohezija nam je cilj i potrebno nam je strpljenje da bismo ga postigli”, kazao je premijer.

On je poručio da Crna Gora neće dozvoliti da se na državnom ili zemljištu vjerskih zajednica, suprotno zakonu, grade vjerski objekti samo zbog toga što je to zapelo za oko nekom svešteniku.

“Zbog toga i donosimo Zakon o slobodi vjeroispovijesti, da bi se vjerskim zajednicama utvrdila prava ali i obaveze, jer je sada u primjeni onaj iz 1977. godine”, kazao je Marković.

Najčitanije

Crna Gora ostaje posvećana globalnim naporima za očuvanje mira

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ostaje nepoklobljivo posvećana globalnim naporima za očuvanje mira, poručio...