fbpx
NaslovnicaCrna GoraIskustvo iz 1979. obogatilo naučne i stručne kapacitete

Iskustvo iz 1979. obogatilo naučne i stručne kapacitete

Podgorica, (MINA) – Iskustvo iz katastrofalnog zemljotresa 1979. godine obogatilo je crnogorski naučni i stručni kapacitet u tretiranju seizmoloških pojava i minimizovanju njihovih efekata, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je danas, na konferenciji povodom obilježavanja 40 godina od katastrofalnog zemljotresa, kazao da je zadatak svih, a posebno struke, da se gradi po propisima, što više smanji seizmički rizik, poštuju planovi i procedure.

„Prošlo je 40 godina od kako je priroda potvrdila nadmoć nad čovjekom. Tog 15. aprila 1979. godine, nepredvidivost kojom se obračunavala sa ljudskom potrebom za ustaljenošću, navikama i redom, djelovala je surovo i zastaršujuće. Nezapmćena prirodna katastrofa porušila je cijelo naše primorje i odnijela 101 život“, rekao je Radulović.

On je naveo da su u zemljotresu 1979. godine razoreni domovi, bolnice, škole, cijela naselja, srušeni spomenici, muzeji, hoteli, a željeznička infrastruktura potpuno je uništena.

„Iskustvo iz 1979. godine obogatilo je naš naučni i stručni kapacitet u tretiranju seizmoloških pojava i minimizovanju njihovih efekata“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, priča o velikom zemljotresu, koji je srušio trećinu Crne Gore, svojevrsna je oda novom početku, herojstvu, solidarnosti i požrtvovanosti.

„Tadašnjih šest republika SFRJ, udružile su narode i narodnosti da pomognu svojoj najsiromašnijoj članici, Crnoj Gori“, rekao je Radulović i dodao da je procijenjena šteta bila skoro 4,5 puta veća od nacionalnog bruto proizvoda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...