fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne

Cijene nafte stabilne

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte nijesu se u petak značajnije mijenjale na međunarodnim tržištima, jer trgovinski pregovori Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine nijesu urodili konkretnim dogovorom, a snabdijevanje je smanjeno zbog američkih sankcija na venecuelanski izvoz.

Na londonskom tržištu cijena barela je neznatno oslabila u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,93 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni od 53,78 USD.

Globalna tržišta podržla je objava američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru da će se uskoro sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi riješili zastoj u trgovinskim pregovorima, prenosi SEEbiz.

Naknadno je Trump upozorio da bi mogao odložiti razgovore ako ne bude šansi za cjeloviti dogovor.

“Mnogi trgovci smatraju da će taj način razmišljanja vjerovatno prevladati i da će dogovor biti postignut nakon samita”, naveli su u bilješci analitičari Cantor Fitzgerald Europe.

Tržišta su zakočili i podaci koji su pokazali najveći pad aktivnosti u kineskoj industriji u januaru u posljednje skoro tri godine, pojačavajući strah da usporavanje druge po veličini svjetske ekonomije dobija na zamahu.

S obzirom da je kineska industrija ključni potrošač goriva poput dizela, usporavanje će vjerovatno pogoditi i potražnju za gorivima.

Većina analitičara slaže se ipak da će tržište nafte biti uravnoteženije u ovoj godini, zahvaljujući odluci vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da smanje proizvodnju od početka godine za ukupno 1,2 miliona barela dnevno.

Istraživanje Reutersa pokazalo je da je OPEC u januaru proizveo 30,98 miliona barela dnevno, što je za 890 hiljada barela manje nego u decembru.

Paralelno su američke sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA u ovoj sedmici zaustavile tankere u lukama, jer su američke rafinerije, glavni kupci venecuelanske nafte, smanjile poslove s tom zemljom.

“Najnovije sankcije SAD-a mogle bi direktno blokirati oko 500 hiljada barela dnevno venecuelanskog izvoza u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)”, procjenjuju u američkoj investicionoj banci Citi.

Dodatnih 350 hiljada barela dnevno venecuelanske proizvodnje nafte, kako su kazali, ugroženo je nedostatkom američkih razrjeđivača, što je rezultat trenutne zabrane izvoza tog američkog proizvoda.

U Venecueli se uglavnom proizvodi teža vrsta nafte koja se prije izvoza u rafinerije mora razrjeđivati, a veliki dio odgovarajućih proizvoda PDVSA uvozi iz SAD-a.

U odvojenom je izvještaju OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 61,19 USD, što znači da je porasla 26 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

 

Najčitanije