fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte snažno porasle krajem oktobra

Cijene nafte snažno porasle krajem oktobra

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prošle sedmice su znatno porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodne sedmice, što je posljedica rasta tenzija na Bliskom istoku, kao i neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice više od četiri odsto, na 75,06 barela, dok je barel na američkom tržištu poskupio 3,5 odsto, na 71,69 USD, prenosi SEEbiz.

Nakon što su sedmicu prije potonule više od sedam odsto, prošle sedmice su cijene nadoknadile dio gubitaka.

“Tržište će znatno oscilirati sve dok ne dobijemo odgovor na neka od pitanja o Izraelu, ratu i predsjedničkim izborima u SAD-u. Izbori stvaraju neizvjesnost na mnogim tržištima i ljudi se malo povlače, nijesu spremni preuzeti veliki rizik zbog potencijalnih skokova, volatilnosti i neizvjesnosti”, rekao je analitičar u Price Futures Group, Phil Flynn.

Ulagači na svjetskim tržištima pojačali su ulaganja u američki dolar, kao sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, očekujući povećanu volatilnost do predsjedničkih izbora 5. novembra u SAD-u.

“Geopolitika je trenutno glavna sila koja pokreće tržišta, čekamo da vidimo što će se dogoditi s američkim izborima i u kojem smjeru će to gurnuti tržišta”, rekao je glavni ekonomist Matador Economicsa, Tim Snyder.

Uz to, trgovci traže više jasnoće u pogledu kineske politike podsticaja, iako analitičari ne očekuju da će takve mjere pružiti veliki podsticaj potražnji za naftom.

Goldman Sachs je prošle sedmice objavio da očekuje da cijene nafte u narednoj godini budu na nivou ovogodišnjih, između 70 i 85 USD po barelu za londonski Brent te predviđa da će uticaj kineskih podsticaja biti skroman u odnosu na veće pokretače, poput ponude nafte na Bliskom istoku.

Analitičari Bank of America pišu da naredne godine očekuju prosječnu cijenu sirove nafte Brent od 75 USD po barelu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije