fbpx
NaslovnicaCrna GoraNove generacije sudija imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti pravosuđa

Nove generacije sudija imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti pravosuđa

Podgorica, (MINA) – Nove generacije crnogorskih sudija imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti pravosuđa i vladavine prava, što su neizostavni koraci na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), poručila je novoizabrana potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) Ivana Jelić.

Ona je to kazala na radionici Mreže mladih sudija, koju je danas u Podgorici organizovao AIRE centar, uz podršku Britanske ambasade u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz AIRE centra, Jelić je rekla da je Mreža mladih sudija važna zato što im omogućava prilike da diskutuju o aktuelnim temama iz evropskog pravosuđa, uz domaće pravne teme.

Ona je navela da taj projekat vidi i kao podršku nezavisnosti pravosuđa, edukaciji nosilaca pravosudnih funkcija i putu Crne Gore ka EU.

„Takođe, to je pomoć uspješnijoj realizaciji temeljnog principa Evropske konvencije o ljudskim pravima — principa supsidijarnosti, koji ima smisla samo ukoliko domaći sudovi dobro rade i primjenjuju evropske pravne standarde”, kazala je Jelić.

Iz AIRE centra su naveli da će Jelić, koja je prva sudija iz regiona koja je izabrana za potpredsjednicu ESLJP, mandat započeti u novembru.

Njena uloga, kako su rekli, dodatno jača vezu između ESLJP i pravosuđa zemalja Zapadnog Balkana.

Jelić je kazala da je njen izbor za potpredsjednicu ESLJP još jedan prilog razbijanju “staklenog plafona”, jer je prvi sudija iz Istočne Evrope iz zemlje koja nije članica EU i prva žena na toj pozicije iz ovog dijela Evrope.

Ona je naglasila da će fokus njenog predstojećeg mandata biti na održanju i unapređenju odnosa sa ustavnim i vrhovnim sudovima država članica Savjeta Evrope, saradnji sa međunarodnim sudovima, kao i sa civilnim sektorom i pravnim fakultetima.

Saradnja sa civilnim sektorom i pravnim fakultetima je, kako je poručila Jelić, posebno važna za stvaranje kvalitetnog kadra, koji će biti koristan ne samo u svojim državama, već i konkurentan na evropskom planu.

„Ovdje mislim na unapređenje mogućnosti stažiranja u Sudu, rada sa evropskim sudijama i u Registru Suda, kao i zajedničkim edukativnim programima na kojima će svoj doprinos dati sudije i pravnici iz Strazbura“, dodala je Jelić.

Iz AIRE centra su kazali da je radionica pod nazivom “Izazovi u radu ESLJP: Aktuelna pitanja iz građanske i krivično-prekršajne materije” pružila učesnicima priliku da unaprijede znanja o najnovijim praksama Suda.

U saopštenju se navodi da su, kao i prethodnih godina, i ove obradili najbitnije presude ESLjP u protekloj godini, kao i izazove u pravnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Jelić je rekla da su u fokusu bili pravni standardi koje je Sud postavio u tri predmeta povodom klimatskih promjena u aprilu ove godine, kao i presude u pogledu demokratskog nazadovanja i krize u zaštiti vladavine prava u Evropi.

Iz AIRE centra su kazali da Mreža mladih sudija, koju su uspostavili u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore, nakon tri godine od osnivanja okuplja više od jedne trećine sudija u zemlji.

„Nove generacije sudija su danas iskazale interes i spremnost da unaprijede pravosudnu praksu, kroz jačanje zaštite ljudskih prava i implementaciju evropskih pravnih standarda“, kaže se u saopštenju.

Projektna menadžerka AIRE centra Đina Popović rekla je da je ta mreža ključna platforma za kontinuiranu edukaciju i profesionalni razvoj mladih sudija, što direktno doprinosi jačanju sudstva u Crnoj Gori.

Kako su naveli iz AIRE centra, radni dio programa obuhvatao je predavanja i drugih domaćih stručnjaka – sutkinje Vrhovnog suda Senke Danilović i sudije Osnovnog suda u Podgorici i člana Sudskog savjeta Rada Ćetkovića, koji su govorili o mjerama bezbjednosti i pravima djece u porodičnim postupcima.

Popović je istakla da Mreža mladih sudija već sada igra važnu ulogu u izgradnji kapaciteta nacionalnog sudstva i da ovakvi skupovi doprinose njihovom profesionalnom napretku i efikasnijem rješavanju kompleksnih pravnih pitanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije