fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Vlada što prije da predloži ambasadoru pri NATO-u

Milatović: Vlada što prije da predloži ambasadoru pri NATO-u

Podgorica, (MINA) – Vlada mora što prije da predloži ambasadora Crne Gore pri NATO-u, poručio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On je to rekao nakon sastanka sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Milatović je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da nakon smjene ministra vanjskih poslova, očekuje nove vanjsko političke konsultacije.

“Siguran sam da će jedna od tema morati da bude i naša diplomatska mreža. Duži period apelujem da Vlada što prije predloži ambasadora pri NATO-u, država je bez ambasadora duže od godinu, to je apel i naših starteških partnera u sklopu NATO saveza”, rekao je Milatović.

Odgovarajući na pitanje kada će zakazati novu sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost, s obzirom da je prethodna prekinuta, Milatović je rekao da će to učiniti kada se steknu uslovi.

On je podsjetio da prema Ustavu predsjednik države predsjedava Savjetom.

Milatović je kazao da je odluka Komisije za žalbe povodom načelnika Generalštaba, potvrdila neispravnost odluka ministra odbrane, koje su, kako je rekao, bile suprotne stavu Savjeta.

Milatović je rekao da se iznošenjem određenih informacija sa sjednica Savjeta, urušava ugled Savjeta i Vojske Crne Gore i da to nije dobro za kredibilnost zemlje u okviru NATO članstva.

Prema njegovim riječima, ti pojedinci na taj način isključuju sebe iz rada Savjeta u budućnosti.

Odgovarajući na pitanje o formiranju vlasti u Podgorici, Milatović je rekao da treba sačekati da prvo budu objavljeni konačni rezultati.

Milatović je kazao da je njegov odnos prema određenim partijama uvijek jasno prezentovan javnosti.

“Između ostalog, u dijelu jednog preuzimanja loših politika aktuelne Vlade koje smo prezentovali u dokumentu koji je institucija predsjednika prezentovala prije nekoliko dana, gdje se poziva na promjenu institucionalnog ponašanja kako bi država iskoristila veliku šansu koja se tiče članstva u EU”, kazao je Milatović.

On se izvinio novinarki Radio-televiziji Crne Gore ”ukoliko je njegova reakcija prema njoj na ranijem presu bila neprimjerena”.

Milatović je rekao da to nije bio odnosa prema njoj lično nego prema “nazadovanju u uređivačkoj politici Javnog servisa”.

Milatović je rekao da je posjeta predsjednika Rumnije, prva otkad je Crna Gora obnovila nezavisnost i da je to snažan dokaz prijateljstva i partnerstva dvije države.

Milatović je rekao da Crna Gora cijeni podršku Rumunije evropskim integracijama Crne Gore i njihovo snažno zalaganje za proširenje Evropske unije (EU).

“Vaša podrška daje dodatni podstrek našem evropskom putu sa ciljem da postanemo članica do 2028. godine”, dodao je Milatović.

Prema njegovim riječima, zahvaljući partnerstvima sa prijateljstvima zemljama, poput Ruminije, Crna Gora je odlučno krenula putem reformi dijeleći viziju ujedinjene, sigurne i prosperitetne Evrope.

“U trenutku ulaska u EU, Rumunija je bila na nivou od 40 odsto prosječnog standarda u EU, a danas je na iznad 80 odsto prosječnog standarda u EU. Vaši uspjesi su moticacija i za Crnu Goru i region”, kazao je Milatović.

On je rekao da dvije države, kao NATO saveznici, dijele zajedničke vrijednosti bezbjednosti i stabilnosti.

Johanis je poručio da će Rumunija nastaviti da podržava proces proširenje EU partnerima sa Zapadnog Balkana i državama kandidatima iz istočnog susjedstva.

“Uvjereni smo da je ta politika najbolja investicija u stabilnost, prosperitet i demokratsku konsolidaciju Evrope”, ocijenio je Johanis.

On je kazao da je Crna Gora preduzela važne korake u procesu pregovora.

“Privrženost EU vrijednostima vidljiva je i kroz potpuno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. Brzina pristupnih pregovora zavisiće od vaših zasluga i rezultata reformi koje sprovodite”, poručio je Johanis.

On je rekao da će se podrška Rumunija nastaviti.

Johanis je rekao da je sa Milatovićem razgovarao i o regionalnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i perspektivi negatinvih posljedica koji izaziva ruski agresorski rat protiv Ukrajine.

“Za Rumuniju Zapadni Balkan predstavlja region od strateškog značaja. Prioritet dajemo promociji bezbjednosti u regionu, rastu i ekonomskim integracijama”, rekao je Johanis.

On je rekao da je veoma važna gradnja prostora otpornog na dezinformacije i neprijateljske propagandne kampanje Rusije.

“Regionu potrebne snažne države sa čvrstim demokratijama”, zaključio je Johanis.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije