fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTE Pljevlja obilježila 42 godine postojanja i uspješnog rada

TE Pljevlja obilježila 42 godine postojanja i uspješnog rada

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Termoelektrana (TE) Pljevlja danas obilježava 42 godine postojanja i izuzetnog doprinosa elektroenergetskom sistemu Crne Gore, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Od puštanja u rad, 1982. godine, do danas, pljevaljski agregat proizveo je 44,1 teravat sat (TWh) električne energije.

Iz EPCG su podsjetili da je posljednje dvije godine u fokusu ekološka rekonstrukcija tog energetskog objekta, što je strateški projekat kojim se nastoji produžiti radni vijek TE i ispoštovati strogi zahtjevi evropskih direktiva u oblasti očuvanja životne sredine.

”I pored određenih kašnjenja, dinamika je i dalje zadovoljavajuća, pa se očekuje da će krajem naredne godine TE Pljevlja biti ekološki potpuno prihvatljivo postrojenje, kao i da će, zahvaljujući toplovodu, čija izgradnja je sastavni dio projekta, Pljevljaci konačno dobiti znatno kvalitetnije uslove života”, dodaje se u saopštenju.

Za EPCG kao kompaniju je, kako su naveli, veoma važno da TE Pljevlja što duže bude dio njihovog proizvodnog portfolija.

”Koliko znači energija iz jedinog termo bloka u našoj zemlji pokazalo se i ove godine u vrijeme ljetnjeg deficita, kada je prosječna cijena električne energije na berzama premašivala i 120 EUR po megavat satu (MWh)”, rekli su iz EPCG.

TE Pljevlja je, od početka godine, proizvela 987,4 gigavat sata (GWh) električne energije, 1,2 odsto manje od plana, ali je proizvodnja TE tokom trećeg kvartala, u uslovima izražene suše, činila čak 65 odsto ukupne proizvodnje objekata EPCG, a njena vrijednost bila je 73,6 miliona EUR.

Na svečanosti povodom Dana TE, izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, podsjetio je da je to elektroenergetsko preduzeće ušlo u novu fazu razvoja, koja ne podrazumijeva samo proizvodnju energije, već i ulaganje u napredne ekološke tehnologije, kako bi postali lideri održivog razvoja u ovom dijelu Evrope.

”Jedan od najvažnijih koraka na tom putu je projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja. Ovaj projekat je ključni dio naše vizije za budućnost i njegova realizacija će značajno unaprijediti naš ekološki učinak. Ova rekonstrukcija obuhvata modernizaciju sistema za smanjenje emisija štetnih gasova, prečišćavanje otpadnih voda i unapređenje energetske efikasnosti. Investicija u ovaj projekat pokazuje našu odgovornost prema budućim generacijama i naše opredjeljenje da u potpunosti ispunimo sve evropske ekološke standard”, tvrdi Bulatović.

Prema njegovim riječima, TE Pljevlja neće biti samo izvor energije, već primjer postrojenja koje koristi najsavremenije tehnologije u skladu s ekološkim zahtjevima.

Bulatović je rekao da cilj EPCG nije samo smanjenje uticaja na životnu sredinu, nego da žele da ovaj projekat donese i direktne koristi za sve stanovnike Pljevalja, kroz projekat toplifikacije.

“S ponosom mogu reći da će, kroz implementaciju ovog projekta, višak toplote iz TE biti iskorišten za toplifikaciju domaćinstava i institucija, čime ćemo poboljšati komunalne uslove u ovom gradu i smanjiti emisije štetnih gasova iz individualnih ložišta”, objasnio je Bulatović.

On je naveo da su ekološka rekonstrukcija i toplifikacija Pljevalja dvije najvažnije investicije EPCG, ali da su one samo dio šire strategije razvoja kompanije.

“Uz ove projekte, aktivno radimo na diverzifikaciji našeg proizvodnog portfolija i uvođenju obnovljivih izvora energije. Solarni i vjetroparkovi, hidroenergetski potencijali, kao i inovativna rešenja u skladištenju energije, naši su prioriteti u narednim godinama. Naš cilj je da Crna Gora postane energetski nezavisna zemlja koja koristi svoje resurse na održiv način, a TE Pljevlja će biti centralna tačka ove transformacije”, kazao je Bulatović.

Izvršni rukovodilac Podružnice – TE Pljevlja, Mirko Mazalica, istakao je da se tokom naredne godine moraju realizovati mnogobrojni projekti, kako oni koji su u vezi sa dostizanjem ekoloških standarda, tako i oni koji podrazumijevaju zamjenu dotrajale opreme, kako bi se obezbijedio pouzdan rad postrojenja i u narednom periodu.

Radovi na nekim projektima se već izvode, dok radovi na projektima adaptacije kotla i adaptacije dimnjaka mogu početi tek tokom velikog zastoja planiranog u aprilu naredne godine.

“Imajući u vidu važnost ovog proizvodnog objekta za EPCG, državu Crnu Goru i grad Pljevlja, uspješan završetak ovih projekata je najvažniji prioritet za sve nas. Svaki drugi scenario proizveo bi velike posljedice za sve pobrojane subjekte, a posebno za naš grad”, naglasio je Mazalica.

Dan TE Pljevlja bio je prilika da se uruče zahvalnice najboljim radnicima pljevaljskog termoenergetskog bloka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije