fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao prema korpi valuta

Dolar ojačao prema korpi valuta

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Dolar je prema korpi valuta ove sedmice ojačao, druge zaredom, jer su splasnule špekulacije da će američka centralna banka nastaviti s oštrim rezanjem kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,4 odsto na 102,92 boda, blizu najviše vrijednosti u mjesec i po.

Pritom je kura eura prema dolaru skliznuo 0,35 odsto na 1,0937 USD, prenosi Hrportfolio.

Američka valuta ojačala je i prema prema japanskom jenu, 0,3 odsto, pa je njen kurs dostigao 149,12 jena (JPY).

Jačanje dolara drugu sedmicu zaredom posljedica je procjena da će Federalne rezerve (Fed) ciklus smanjenja kamata nastaviti sporijim tempom nego što se nedavno očekivalo, s obzirom da inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ne popušta toliko brzo koliko se špekulisalo.

Ove sedmice je objavljeno da su potrošačke cijene u septembru porasle 0,2 odsto na mjesečnom nivou i 2,4 odsto na godišnjem.

Te su cijene, kao i temeljna stopa inflacije, koja je iznosila 3,3 odsto, bile nešto veće nego što su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 90 odsto izgleda da će Fed u novembru kamate smanjiti 0,25 procentnih poena, a oko deset odsto da ih uopšte neće mijenjati.

Euro je oslabio drugu sedmicu zaredom, jer se očekuje da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro dodatno smanjiti kamate, već treći put ove godine, jer je inflacija u eurozoni skliznula ispod planirane granice od dva odsto i jer ekonomija eurozone nije baš u najboljoj formi, pa su joj potrebni monetarni podsticaji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije