fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrapović: Obavijestio sam VDT o nezakonitim radnjama Lazarevića

Krapović: Obavijestio sam VDT o nezakonitim radnjama Lazarevića

Podgorica, (MINA) – Ministar odbrane Dragan Karapović kazao je da je obavijestio vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića o, kako je rekao, saznanju o nezakonitim radnjama načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zorana Lazarevića.

Krapović je na konferenciji za novinare kazao da je smatrao neophodnim da obavijesti Markovića i dostavi mu detaljnu informaciju sa pratećim aktima, kako bi se mogla izvršiti procjena ispunjenosti uslova za preduzimanje mjera krivične odgovornosti Lazarevića.

„Jutros sam obavijestio vrhovnog državnog tužioca dopisom, odnosno prijavom, da sam u saznanju o nezakonitim radnjama Lazarevića“, rekao je Krapović.

On je podsjetio da je, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, 10. septembra donio naredbu koja je dostavljena svim organizacionim jedinicima Ministarstva, a kojom se zabranjuje komunikacija sa kabinetima članova Savjeta za odbranu i bezbjednost i kabinetima ministara.

„Imperativnom odbredbom člana 66 Zakona o VCG je propisano da je osobi u službi u Vojsci zabranjeno da, bez prethodnog odobrenja ministra odbrane, javno istupa u vezi sa sastavom, organizacijom, formacijama VCG, obukom i borbenom spremnošću Vojske“, rekao je Krapović.

On je kazao da je članom 14 tog zakona propisano da se služba u Vojsci vrši u skladu sa Ustavom, Zakonom, međunarodnim pravom i pravilima službe u Vojsci.

Kako je naveo Krapović, Zakonom je propisano i da se komandovanje u VCG zasniva na načelu sukordinacije, jedinstva komandovanja u pogledu upotrebe snaga i sredstava i obaveze izvršavanja odluka, zapovijesti, naređenja i naredbi pretpostavljenog i nadležnih organa.

On je rekao da je, prema Zakonu o VCG, načelnik Generalštaba profesionalni oficir, koji je za stanje odgovoran ministru.

Krapović je kazao da se, suprotno svemu tome, Lazarević 2. oktobra pismom obratio predsjednicima države, Skupštine i Vlade – Jakovu Milatoviću, Andriji Mandiću i Milojku Spajiću.

„Iako tri predsjednika jesu članovi Savjeta za odbranu i bezbjednosti, Lazarević se nije obratio Savjetu kao tijelu, već pojedinačno kabinetima, pa je neodređen broj osoba bio u prilici da bude upoznat sa sadržinom njegovog pisma“, istakao je Krapović.

On je naglasio da na pismo Lazarevića nije stavljena oznaka tajnosti.

„Pismo sadrži više informacija koje se, u skladu sa članom 66 Zakona o VCG, ne smiju javno iznositi bez odobrenja ministra odbrane“, rekao je Krapović.

Lazarević, prema riječima Krapovića, u pismu polemiše o izradi plana VCG, o dnevnim dešavanjima u Ministarastvu, realizaciji budžeta u tekućoj godini, izradi zakona koji su u nadležnosti Vlade i Skupštine, kao i o kadriranju, rukovođenju, ali i o odlukama ministra odbrane.

„Dokument ne sadrži prijemni pečat institucija predsjednika, Skupštine i Vlade, što jasno upućuje na sumnju da je Lazarević pismo objavio sam, dostavljajući ga medijima“, kazao je Krapović.

On je rekao da je takvo postpunaje Lazarevića protivno navedenim zakonskim normama, čime se šalje opasna poruka cijelom sastavu VCG da, kada nijesu saglasni sa zakonskim normama, naredbama i odlukama, mogu da ih krše.

„Jasno je da, kada se sa pozicije načelnika Generalštaba šalje ovakva poruka da se zakon, naredbe i odluke ne moraju poštovati, svjesni ste gdje to može da vodi društvo i Vojsku. Može da vodi ka anarhiji u Vojsci i teškim posljedicama po društvo“, rekao je Krapović.

Kako je kazao, neophodno je da tužilaštvo, pored dokaza, sprovede druge radnje i vidi da li se u radnjama Lazarevića stiču elementi krivičnih djela zloputreba službenog položaja, neizvršenje naređenja, samovlašće, pozivanje na otpor ili drugih krivničnih djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

„U obavještenju sam naveo da je Generalštab VCG jedna od organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i da, u kontekstu tužilačkih nadležnosti, načelnik Generalštaba ima jednak ili viši rang u odnosu na direktora direktorata u Ministarstvu“, istakao je Krapović.

On je poručio da se, dok je ministar odbrane, niko neće igrati sa sistemom i državom, pa ni načelnik Generalštaba VCG.

Upitan šta je Lazarević uradio da bi mu bile blokirane aktivnosti u inostranstvu, Krapović je rekao da, shodno pozitivnim zakonskim propisima, ministar odobrava mjesečni plan rada Ministarstva i Vojske.

„Lazarević je predložio određene aktivnosti, međutim ja sam iz razloga sa kojim sam upoznao Savjet odlučio da njegove aktivnosti u inostranstvu ograničim i ne odobrim, jer je grubo prekršio svoje ovlašćenje i upuštao se u kontakte i reazgovore za koje nije ovlašćen“, istakao je Krapović.

On je rekao da je Lazarević pritom kritikovao državne organe, što je sa aspekta ustavne podjele vlasti i univerzalnog principa civilne kontrole oružanih snaga nedopustivo.

Govoreći o situaciji sa privatnim motorom koji je prevezen vojnim vozilom i zašto je to nakon pola godine problematizovano, Krapović je kazao da je, kada je saznao za zloupotrebu vojnih sredstava u privatne svrhe i nakon priznanja Lazarevića, tog momenta odlučio da predloži razrješenje Savjetu.

Prema riječima Krapovića, to je bio samo jedan od mnogo razloga za razrješenje Lazarevića.

„Njegov zahtjev je bio da se ne pokreće istraga i da se niko ne saslušava. Nijesam javno govorio o tome jer sam želio da sačuvam integritet VCG, sistema odbrane i države“, kazao je Krapović.

On je dodao da nije želio da se zbog takvog postupanja Lazaravića “država stidi pred NATO saveznicama i članicama EU”.

Krapović je kazao da je tada odlučio da na prvoj sljedećoj sjednici Savjeta predloži razrješenje, pa onda da se povede disciplinski postupak protiv nekoga ko nije načelnik Generalštaba.

„Ovo nijesu jedini postupci Lazarevića koji su unizili integritet Crne Gore, bilo ih je više. Neki od njih zalaze u zonu krivične odgovornosti, o tome sam upoznao Savjet i tužilaštvo“, dodao je Krapović.

Kako je naveo, možda su Lazarević i politički centri koji stoje iza njega i po čijim nalozima postupa, umislili da mogu sve.

„Ali sada će se svi koji su zloputrebljavali VCG u privatne i partijske svrhe suočiti sa zakonom i državom“, poručio je Krapović.

On je ocijenio da je Lazarević, shodno zahtjevima bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, u direktnoj instruisanosti od jednog dijela opozicionih partija.

Krapović je najavio da će, u vezi sa pričom o motoru, predložiti pokretanje postpuka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti Lazarevića.

„Službenim putem sam dobio informaciju da je Lazarević vozila VCG, kojim su transportovani pripadnici Vojske u i iz Slovenije 22. i 23. marta, iskoristio za uvoz motora marke Jamaha za privatne svrhe“, rekao je Krapović.

Kako je kazao, nakon što su carinski službenici Hrvatske utvrdili da motor nema potrebnu dokumentaciju, Lazarević je naredio da se vojno vozilo zadrži u carinskom prostoru na Graničnom prelazu Karasovići, nakon čega su vojnici pješke prešli granicu.

On je ocijenio da je Lazarević učinio niz disciplinskih prestupa utvrđenih Zakonom o VCG.

Upitan šta će raditi ukoliko Milatović sjutra na sjednici Savjeta ostane pri stavu da Lazarević ostane na čelu Generalštaba, Krapović je rekao da ne može da prejudicira šta će biti stavovi članova Savjeta.

Na pitanje da li je bilo konsultacija ko bi mogao da naslijedi Lazarevića, Krapović je ponovio da je, uz predlog za razrješenje Lazarevića, predložio adekvatnu zamjenu.

„Taj predlog je pred Savjetom, tu se moje nadležnosti završavaju. On je u njihovoj nadležnosti, tako da ne bih unaprijed komentarisao stavove savjeta“, rekao je Krapović.

Upitan da odgovari na optužbe Lazarevića da on urušava borbenu gotovost Crne Gore, Krapović je rekao da ne namjerava da javno polemiše sa Lazarevićem.

„Pismo i optužbe koje je iznio general su na nivou desetara, ne na nivou generala“, dodao je Krapović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije