fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakon o stranim agentima ozbiljna prijetnja za evropske integracije

Zakon o stranim agentima ozbiljna prijetnja za evropske integracije

Podgorica, (MINA) – Zahtjev koalicije Za budućnost Crne Gore za hitno predlaganje Zakona o stranim agentima predstavlja ozbiljnu prijetnju za evropske integracije Crne Gore, poručili su iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Oni su kazali da je taj zakon ključni alat koji autokratski režimi primjenjuju u cilju gušenja slobode govora i urušavanja demokratije.

Kako su podsjetili, DFC je i ranije, kroz analize i studije, o ruskom malignom uticaju u Crnoj Gori, upozoravao na djelovanje ruskih i srpskih proksi aktera, posebno naglašavajući problematiku Zakona o stranim agentima.

“DFC u kontinuitetu ukazuje na problem stranog miješanja koji za cilj ima urušavanje demokratije i promjenu evroatlantskog kursa Crne Gore”, navodi se u saopštenju DFC-a.

Kako se dodaje, Zahtjev za uvođenje Zakona o stranim agentima je posljednji eklatantan primjer te namjere.

“Očigledno je da proruske i prosrpske strukture koje su dio vlasti u Crnoj Gori takvim predlozima teže da zaustave proces demokratizacije Crne Gore i njen evropski put, promovišući upotrebu sredstava i metoda iz arsenala zvaničnog Kremlja”, ocijenili su iz DFC.

Iz te organizacije su kazali da zastupnici rusko-srpskog uticaja koji su dio aktuelne parlamentarne većine u Crnoj Gori pokušavaju realizovati inicijativu čiji je cilj gušenje organizacija civilnog društva i nezavisnih medija koji promovišu vrijednosti u skladu sa proklamovanim nacionalnim interesima i strateškim ciljevima koji se ogledaju kroz proces evropskih i evroatlantskih integracija.

“Na taj način bio bi otvoren dodatni prostor za potpuno neometano djelovanje autokratskih režima, prije svih onih u Beogradu i Moskvi čija agenda, pored ostalog, podrazumijeva i uskraćivanje evropske budućnosti građanima Crne Gore”, rekli su iz DFC-a.

Kako su dodali, blokiranje evropskog puta Crne Gore je jasan cilj Rusije.

“U Crnoj Gori nažalost ne postoji institucionalna borba protiv stranog miješanja i dezinformacija”, kazali su iz DFC-a.

Kako su istakli, jedina brana od tih antidemokratskih pojava u crnogorskom društvu su organizacije kao što je DFC.

Iz te organizacije su naglasili da je ruski maligni uticaj snažno prisutan u regionu Zapadnog Balkana, dodajući da je jedan od načina ispoljavanja tog uticaja promocija ruskog autoritarnog sistema vladavine.

Iz DFC-a su ukazali da se Zakon o stranim agentima primjenjuje u Rusiji od 2012. godine i više puta je revidiran tokom protekle decenije kako bi uključio sve veći broj potencijalnih ciljeva za diskriminaciju koju država sprovodi.

Kako su istakli, do danas je više od 500 organizacija, novinara, aktivista, umjetnika i drugih javnih osoba dobilo taj status.

Iz DFC-a su kazali da, po ugledu na Rusiju, brojni autokratski režimi širom svijeta koriste identičan zakonski mehanizam da učvrste vlast i uguše bilo kakav disonantan ton.

Iz DFC-a su rekli da je Gruzija najupečatljiviji primjer štetnih posljedica Zakona o stranim agentima, podsjećajući da je EU prekinula pristupne pregovore sa Gruzijom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije