fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprez na berzama

Oprez na berzama

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno, pa su indeksi stagnirali dok ulagači prate situaciju na Bliskom istoku i čekaju izvještaj s američkog tržišta rada koje bi moglo uticati na smjer tržišta.

Dow Jones je ojačao 0,09 odsto na 42.196 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,01 odsto na 5.709 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto na 17.925 bodova, prenosi SEEbiz.

Ulagači su oprezni jer se plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku, nakon što je u utorak Iran ispalio salvu raketa na Izrael kao odmazdu za izraelski pohod protiv teheranskih saveznika Hezbolaha u Libanu.

Izrael je poručio da će odgovoriti Iranu, dok je predsjednik SAD-a Joe Biden kazao da ne podržava napad na iranske nuklearne lokacije kao odgovor na raketni napad Irana.

U fokusu ulagača bili su i podaci s američkog tržišta rada koji su pokazali da je u privatnom sektoru broj zaposlenih u septembru porastao više nego što se očekivalo. To je dobra vijest jer pokazuje da je privreda u dobroj formi, ali loša vijest za one ulagače koji priželjkuju dalji oštar rez kamata američke centralne banke.

U petak će biti objavljen službeni izvještaj vlasti o zapošljavanju u septembru, koje bi moglo osjetno uticati na smjer tržišta.

Budu li podaci o broj zaposlenih veći nego što se očekuje, to bi značilo da je situacija na tržištu rada bolja nego što se misli i da stoga Fed nema razloga za daljnji oštriji rez kamata.

I obrnuto, budu li podaci slabiji nego što se očekuje, ojačaće špekulacije o oštrom rezu kamata Feda u novembru.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 odsto na 8.290 bodova, a pariski CAC 0,05 odsto na 7.577 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,25 odsto na 19.164 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije