fbpx
NaslovnicaMina SportSimonović: Seminar EOK-a važan događaj i prilika za Crnu Goru i COK

Simonović: Seminar EOK-a važan događaj i prilika za Crnu Goru i COK

Podgorica, (MINA) – Za Crnu Goru i Crnogorski olimpijski komitet (COK) organizacija 44. Seminara Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) je važan događaj i prilika da se još jednom potvrdi kao dostojni domaćin velikih međunarodnih okupljanja, kazao je predsjednik krovne asocijacije crnogorskog sporta Dušan Simonović.

Veliki olimpijski skup, koji je u bečičkom hotelu Splendid okupio predstavnike svih nacionalnih komiteta Starog kontinenta, zvanično je počeo danas, a tokom dva radna dana na plenarnim sjednicama i radionicama govoriće se i diskutovati o brojnim aktuelnim olimpijskim temama.

Crna Gora je prvi put domaćin tako važnog međunarodnog sportskog i olimpijskog događaja.

Simonović je kahzao da je velika čast i zadovoljstvo ugostiti prijatelje iz svih krajeva Evrope.

“Prisustvo predstavnika gotovo svih evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta i mnogih uglednih sportskih zvaničnika, potvrđuje značaj ovog seminara kao ključne platforme za dijalog i saradnju u evropskom sportu. Kroz otvorenu razmjenu iskustava i ideja, zajedno ćemo raditi na unaprjeđenju sportskog sistema i promovisati olimpijske vrijednosti širom Evrope”, rekao je Simonović.

Prema njegovim riječima, olimpijski pokret nije samo sport, on otvara i teme koje nijesu u fokusu šire javnosti, koja uglavnom prihvata samo sportske rezultate.

“Olimpijskom pokretu sport nije cilj nego sredstvo, kojim predstavlja univerzalne vrijednosti, koje su predviđene Olimpijskom poveljom, Evropskom sportskom agendom, pa i u poveljama Ujedinjenih nacija. U COK-u itekako obraćamo pažnju na te vrijednosti, obraćaćemo i ubuduće još više”, kazao je Simonović.

Predsjednik EOK-a, Spiros Kapralos, zahvalio je Crnogorskom olimpijskom komitetu na izuzetnom gostoprimstvu i odlično organizovanom seminaru.

“Srećni smo što smo u Crnoj Gori, u lijepoj Budvi, a zahvalni Crnogorskom olimpijskom komitetu na organizacionim sposobnostima da sve pripremi na najbolji mogući način. Želim da posebno i lično čestitam predsjedniku Dušanu Simonoviću na liderskoj ulozi u pripremi ovako velikog seminara, na kome učestvuje skoro 200 ljudi. Nije to lako, ali pokazuje da COK ima izuzetne organizacione mogućnosti, što je pokazao i 2019. godine, kada je na izuzetan način organizovao lijepo sportsko takmičenje – Igre malih zemalja Evrope”, rekao je Kapralos.

Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić naglasio je da je jedinstvena prilika da se u Crnoj Gori svi zajedno posvete unapređenju sporta, razmjeni ideja i stvaranju novih inicijativa koje će unaprijediti olimpijski pokret u Evropi.

“Svaka nova ideja, svaka inovacija, svaka promjena koju uvedemo kroz ovaj seminar ima potencijal da oblikuje budućnost sporta. Ovaj događaj nije samo prilika za razmjenu iskustava, već i za stvaranje novih rješenja koja će našu djecu, sportiste i društvo voditi ka boljoj budućnosti”, kazao je Šćekić.

Agenda seminara obuhvatila je širok spektar relevantnih pitanja.

Prva sesija bila je posvećena Olimpijskim igrama Pariz 2024, a utiske su video porukama prenijeli Tošio Curunaga iz Odjeljenja za odnose sa sportistima i nacionalnim olimpijskim komitetima u MOK-a, kao i Toni Estange, predsjednik Organizacionog komiteta Pariz 2024.

Izvještaj o rezultatima evropskih sportista i sportistkinja na Igrama u Parizu prezentovao je Peter Brul, sportski direktor EOK-a, koji je sa ponosom naglasio da su 43 odsto medalja osvojili takmičari i takmičarke zemalja Starog kontinenta.

Delegati su upoznati i sa aktivnostima Olimpijske fondacije za izbjeglice, a predstavljen je izvještaj MOK-a o olimpijskim vrijednostima.

Značajan dio seminara bio je posvećen istraživanju uloge vještačke inteligencije (AI) u sportu, o čemu je govorio Ilario Korna, glavni direktor za informacione tehnologije MOK-a, kao i predstavnici kompanija Deloitte, Alibaba i Swiss Timing.

Diskusije su istakle transformativni potencijal vještačke inteligencije u unapređenju sportskih operacija i performansi sportista.

Dan je zaključen praktičnom prezentacijom o upravljanju održivošću, koju je održao dr Holger Projs iz Komisije za nasljeđe i održivost MOK-a i izlaganjem Žaka Žeferija, biatlonca i ambasadora za održivost.

U drugom dijelu prvog radnog dana, seminar je bio usmjeren na održivost i rodnu ravnopravnost u sportu, uz prezentacije Žoržine Grenon iz Organizacionog komiteta Pariz 2024 i Berit Kjol i Anamari Felps iz komsija EOK-a.

Na tim sesijama naglašeni su ključna ulogu održivosti u olimpijskom pokretu i kontinuirani napori ka postizanju rodne ravnopravnosti u sportu.
Diskusije prvog dana postavile su snažnu osnovu za ciljeve seminara, pružajući vrijedne uvide i podstičući konstruktivan dijalog među učesnicima.

“Ispravna upotreba vještačke inteligencije može da donese velike rezultate. Što se tiče rodne ravnopravnosti, na Olimpijskim igrama u Parizu imali smo identičan broj sportista i sportistkinja, ali to je samo početak. Takvu ravnopravnost nemamo u organima upravljanja, među trenerima i sudijama, tako da je potrebno da nastavimo sa našim naporima u tom pravcu. Kada je riječ o održivosti, vodimo računa o našem okruženju, a u sportu možemo da uradimo još više i da budemo lideri u toj oblasti”, rekao je Kapralos.

Drugog dana 44. Seminara EOK-a biće predstavljene i aktivnosti u organizaciji 17. Zimskih evropskih olimpijskih igara mladih (EYOF), koje če od 9. do 16. februara 2025. biti održane u Bakurijaniju (Gruzija) i 18. Ljetnjeg EYOF-a, čiji je domaćin Skoplje od 20. do 26. jula 2025. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije