fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street dostigao rekorde nakon smanjenja kamata

Wall Street dostigao rekorde nakon smanjenja kamata

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su porasle, pri čemu su na Wall Streetu dostigle rekordne vrijednosti, jer je ulagače ohrabrilo agresivno smanjenje kamata američke centralne banke, što bi trebalo da podrži rast ekonomije.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,6 odsto na 42.063 boda, dok je S&P 500 porastao 1,4 odsto na 5.702 poena, a Nasdaq indeks 1,5 odsto na 17.948 bodova, prenosi Hina.

Rekordi S&P 500 i Dow Jonesa uslijedili su nakon što je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) prvi put nakon četiri godine smanjila kamatne stope, i to za agresivnih 0,5 procentnih poena, u rasponu od 4,75 do pet odsto.

Čelnici Fed-a poručili su nakon redovne sjednice da se inflacija postupno spušta prema planiranoj vrijednosti od dva odsto i da su sada rizici po njihove ciljeve u vezi sa tržištom rada i inflacijom uravnoteženi.

Nakon što su godinama povećavali kamatne stope kako bi suzbili inflaciju, čelnici Fed-a procjenjuju da će, nakon ovog agresivnog reza, do kraja godine dodatno smanjiti kamate 0,5 procentnih poena, a u narednoj godini za cijeli procentni poen.

„Nastojimo da postignemo stabilnost cijena, a da ne izazovemo bolan rast nezaposlenosti. Ovaj potez pokazuje našu predanost da postignemo taj cilj”, kazao je na konferenciji za medije predsjednik Fed-a, Jerome Powell.

Powell je poručio da je situacija u ekonomiji dobra, da ona raste, dok se inflacija spušta. Trenutno, kako je kazao, u ekonomiji ne vidi ništa što bi ukazivalo na mogućnost recesije.

Sve to izazvalo je na tržištu euforiju, pa su, uz povećani obim trgovanja, S&P i Dow Jones dostigli rekordne vrijednosti.

„Fed je oslikao prilično dobru ekonomsku sliku, pa sada možemo vidjeti da se novac vraća na tržište i to u neke sektore koji su do sada bilježili sporiji rast”, rekao je direktor u firmi Wealth Management Research, James Ragan.

Tako su posljednjih dana značajno porasle cijene dionica manjih kompanija, kojima bi niže kamate mogle donijeti smanjenje troškova i povećanje potražnje za njihovim proizvodima i uslugama.

Među dobitnicama su bile i dionice regionalnih banaka, koje uz niže kamate mogu očekivati povećanje potražnje za kreditima.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle, no značajno manje nego na Wall Streetu.

Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,1 odsto na 18.720 bodova, a pariski CAC 0,5 odsto na 7.500 poena. Londonski FTSE oslabio je 0,5 odsto na 8.229 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Da se zbog sudijskog kriterijuma nikada više ne gube bodovi

Podgorica, (MINA) - Nadamo se da se više nikada neće desiti da Budućnost zbog...